Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

BİRAZ NEFES ALALIM

BİRAZ NEFES ALALIM

Piyasalar son günlerde sakinleşmeye başladı. Yeni yıla hareketli başladık. Ocak ayı ortalarına doğru Dolar kurunda 3.942, Euro kurunda ise 4.180 ile tarihi zirveyi gördük. Daha sonrasında ise TCMB’nin atmış olduğu sıkılaştırma adımları sayesinde volatilitenin düştüğünü ve kurda yukarı ivmenin yavaş yavaş azaldığını izledik. Gördüğümüz zirvelerin üzerinden bir ay geçti ve şu an Dolar kuru 3.700, Euro kuru ise 3.930’lu seviyelerde.

Son 7-8 aylık süreçte gerek içeride gerekse dışarıda yaşanan gelişmelere bağlı olarak dolar kuru yaklaşık % 35 yükseliş gösterdi. Fakat son günlerde risklerin yeterince satın alınması, TCMB tarafından gelen önlemler ve özellikle Amerikan Dolarının küresel çapta değer yitirmeye başlamasıyla Türk Lirası’nın kayıplarını bir miktar telafi ettiğini görüyoruz.

Ülke olarak son zamanlarda yaşadığımız zor günler ve bununla beraber ABD ekonomisinde ki güçlenme eğilimi ülke olarak dolar kuruna karşı zor bir imtihan yaşamamıza sebebiyet verdi. Özellikle döviz açığı olan firmalarımızda risk oranları çok fazla yükseldi. Normal şartlarda gelişmiş ekonomiler kendi para birimlerini dolara karşı güçsüzleştirerek uluslararası ticarette avantajlı konuma geçmek istiyor. Bu durum kur savaşları olarak adlandırılıyor. Yakın örneğini ABD Başkanı Trump’ın Almanya’yı bu konuda suçlamasıyla yaşadık. Bizde de Dolar kurunun yükselmesi ihracatçı firmalar için bir anlamda avantaj fakat dolar kuru ülkemizde ekonomiye güven barometresi olarak algılandığı için kurda oynaklık arttığında sanayilerde bir yavaşlama yaşanıyor. Önümüzü göremiyoruz havası estiriliyor.

Yine bu süreçte önemli veriler ve raporlar açıklandı. Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’de diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moddy’s ve S&P gibi kredi notumuzu düşürdü ve yatırım yapılabilir olan son notumuzu da kaybettik. Aslında buralara da kolay gelmemiştik. Yatırım yapılabilir notumuzu alabilmek için büyük savaşlar verdik. Ekonomik anlamda çok büyük mücadele verdik. Önemli yapısal reformlar yaparak ihracatı artırarak enflasyonu düşürerek büyümeyi rekor seviyelere yükselterek bu notu kazanmıştık.

Bu güne baktığımızda ABD dolarının küresel bazda değerlenmesi ABD’de seçimleri beklenmeyen bir şekilde Trump’ın kazanması, Suriye’de devam eden çatışmalar, operasyonlar ihracatımızın azalması bununla birlikte büyüme rakamlarının düşmesi sonucu bu kazandığımız notu geri verdik. Elbette ki bu notu ülke olarak kazandık ve ülke olarak kaybettik. Şimdi yeniden kazanmak tabii ki bizim elimizde bunun için hükümet inanılmaz hamleler yapıyor. Bir dizi teşvikten tutunda istihdama getirilen kolaylıklar, vergisini düzgün ödeyen mükellefe vergi indirimi bunların hepsi ekonomiye ivme kazandırmak için hükümetimizin attığı adımlardır. Bunların meyvesini elbette yiyeceğiz zamana ihtiyacımız var. Bu süreç engebeli ve uzun olabilir. Bunu da sabırla geri alacağız. Bizler bu konuda devletimizin, hükümetimizin yanında durarak ve elimizi taşın altına sokarak katkı vermeliyiz. Kolay bir durum değil fakat zor kazanımların bir bedeli elbette olacaktır. Önemli olan, bu süreyi ne kadar çabuk ve hasarsız atlatabilmektir.

Hükümet yabancı yatırımcıyı çekebilmek için başka bir adım daha attı. Konut sektörüne yatırım yapacak yabancıya vergi kolaylığı getirdi. Yine devlet bakanı Mehmet Şimşek yabancı yatırımcıyı çekebilmek için bazı çalışmalar yapıldığını açıkladı. Bunu da yabancı yatırımcının önünün açılması için yeni bir hamle daha olduğunu düşünüyorum.

Döviz kurlarında son gelen ABD verilerinin bir miktar olumsuz gelmesiyle dolar endeksinde düşüşle birlikte içeride dolar/TL ve Euro/TL’de düşüşler görüyoruz. Özellikle dışarıda ve içeride olumsuz bir gelişme yaşanmaz ise dolar/TL ve Euro/TL’de düşüşlerin devamını bekliyorum. İlk hedef dolar/TL için 3,620-3,630, bu hedefi aşağı yönlü kırarsa 3,530 seviyelerinin önü açılacaktır. Fakat burası alım için fırsattır diye düşünüyorum. Euro/TL için ise ilk hedef 3,870 buranın da aşağı yönlü geçilmesi ile birlikte 3,750-3,800 aralığı test edilebilir. Bu seviyelerin de alım için fırsat olduğunu düşünüyorum. Altın fiyatlarında beklediğimiz 150 TL seviyeleri test edildi ve satışlar geldi. 138-140 TL yeni hedefleri olacaktır. Bu seviyeler aşağıda alım fırsatıdır.

NOT: Trump’tan dolayı dolar hala belirsizlik yaşıyor. Ne zaman hangi hamleyi yapacağı belirsiz olduğu için Trump ile ilgili yaşanacak haberler ve atacağı adımlar dolarda yeniden dalgalanmalar yaşatabilir. Bunun için tedbirli olmakta fayda var.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR