Birleşik Krallık'ta Yerel Seçim

Birleşik Krallık'ta Yerel Seçim
İngiltere, Galler ve İskoçya’da dün yapılan yerel seçimde resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Muhafazakar Parti oylarını artırdı

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık’ta dün yapılan yerel seçimde oy sayımının tamamlandığı bölgelerde resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Muhafazakar Partinin belediye meclis üye sayısının arttığı görüldü.

İngiltere, Galler ve İskoçya’da seçmenler, dün bazı belediye meclisleri ile aralarında Manchester, Liverpool ve Cambridge’in de bulunduğu 8 kentte belediye başkanını seçmek üzere oy kullandı.

Oy sayımının dün gece başladığı İngiltere ve Galler’de ilk sonuçlar gelmeye başladı. Resmi olmayan sonuçlara göre, İngiltere’de iktidardaki Muhafazakar Parti mevcut belediye meclis üye sayısına 105 üye daha eklerken, ana muhalefetteki İşçi Partisi 45 meclis üyeliğini kaybetti. Aşırı sağcı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) ise oyların sayıldığı bölgelerde sahip olduğu 39 meclis üyeliğinin tamamını kaybetmiş görünüyor.

Galler’den gelen ilk sonuçlara göre de iktidar partisi 25 yeni meclis üyesi kazanırken, ana muhalefet partisi şu ana kadar 67 meclis üyeliğini kaybetti. Galler’de milliyetçi Plaid Cymru partisi de 11 yeni meclis üyeliği kazanmış durumda. Galler’de en büyük artış ise şu ana kadar 40’ı bulan yeni bağımsız belediye meclis üyelerinin sayısında yaşandı.

Siyasi gözlemciler, Başbakan Theresa May’in liderliğindeki Muhafazakar Partinin Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılması (Brexit) konusunda aldığı sert tutumun, Brexit’i temel politika olarak benimseyen aşırı sağcı UKIP’in oylarını erittiğini savunuyor.

Ana muhalefetteki İşçi Partisinin ise Jeremy Corbyn’in liderliği etrafındaki iç çekişmeden zarar gördüğü belirtiliyor. Resmi olmayan sonuçlara göre, İşçi Partisi belediye meclis üyeliklerini bağımsız adaylara kaybetti.

Oy sayımının bu sabah başlayacağı İskoçya’da ve belediye başkanlığı seçiminin yapıldığı kentlerde sonuçların gün içinde netleşmesi bekleniyor.

Birleşik Krallık'taki 88 seçim bölgesinde 4 bin 851 belediye meclis üyeliği için yapılan seçim, 8 Haziran’da yapılacak erken genel seçim öncesinde partiler için önemli bir yarış olarak değerlendiriliyor.

Öte yandan yerel ve genel seçimler arasındaki farklara dikkat çekerek bugün alınacak sonuçların, genel seçim için gösterge sayılamayacağını savunan çevreler de bulunuyor.

İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ta hükümet geçen ay erken genel seçim kararı almıştı. Seçim süreci, önceki gün İngiliz parlamentosunun feshedilmesiyle resmen başlamıştı.

8 Haziran'da yapılacak genel seçime ilişkin anketlerde, iktidardaki Muhafazakar Parti ana muhalefetteki İşçi Partisinin açık ara önünde görünüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.