Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

BİZ UYARMIŞTIK

BİZ UYARMIŞTIK


     Para piyasalarında oluşabilecek hareketliliği tam bir aydır her hafta yazdığım yazılarımla belirttim, uyarılarda bulundum.
     Özellikle Dolar/TL’deki hareketlere vurgu yaparak Dolar/TL’de 2,225 ve altında oluşacak her rakamdan döviz alımının uygun olacağını yazdım ve yükselişlerde ilk hedef 2,260-2,280 aralığı olacağını da belirttim. Dolar haftaya başlarken hızlı bir yükselişle bizi teyit etti. 2,284 seviyesine kadar yükselişler yaşadık. Bizimle beraber tüm gelişmekte olan ülkelerde dolar değer kazanmaya başladı. Hindistan, Güney Afrika, Meksika, Endonezya ve Rusya’dan ardı ardına doların yükselişini önlemek adına adımlar atıldı. Döviz satım ihaleleri düzenlenmeye başladı, döviz satımı var olan ülkelerde döviz satım miktarını artırdı. Ülkemizde de doların yükselişini önlemek adına Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası döviz satım ihalesindeki günlük döviz satım miktarı olan 20 milyon doları 40 milyon dolara çıkartarak dövize dur demeye çalışıyor.
     Dövizdeki yükseliş beraberinde Euro/TL’yi de yukarıya götürüyor. Euro/TL’de son durum 2,780-2,800 aralığı, bu seviyelerde hareketler devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Euro/TL’deki yükselişlerin daha az Dolar/TL’deki yükselişlerinde daha yüksek olacağını düşünüyorum. Dolar endeksindeki yükseliş ve doların faizlerinin artacak olması dolardaki yükselişleri beraberinde getirecektir.
     Değerli Pusula dostları piyasalarda öylesine çok spekülasyonlar var ki gün geçmiyor ki borsada, dövizde, altında hareketlilik olmasın. Yurtdışından yani ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinden her gelen veri yeni bir dalgalanmanın habercisi olmaya aday, bununla birlikte kredi derecelendirme kuruluşlarının yapmış olduğu not görünümü ile ilgili yorumlar piyasaları yeterince dalgalandırıyor. Piyasa oyuncuları da bunu kendi çıkarları doğrultusunda yorumlayarak piyasalarda istedikleri hareketliliği sağlıyorlar.
     Özellikle yabancı yatırımcılar piyasalarda çok daha büyük hareketler yaptıkları için piyasalarda spekülasyonlarda büyük oluyor. 
     Şimdi gözler ABD Merkez Bankası FED’in 17 Aralıkta yapacağı toplantıda, FED’in daha önce kayda değer bir süre daha faiz artırımı olmayacak cümlesini bu toplantı tutanağında bu cümleyi kaldıracağı konuşulmaktadır. Bu da gösteriyor ki ABD Merkez Bankası FED’in faiz artırımları yakındır.   
      Altın fiyatlarında ise yükselişler küçük küçük de olsa sürüyor. Daha önceki yazılarımda yazdığım gibi 82 TL seviyelerinden size alım yapın demiştim. En azından kademeli olarak da olsa alım fırsatı olduğunu belirtmiştim. Şimdi Altın’ın gramı 88 TL seviyelerinde hatta uluslar arası piyasalardaki yatırımcılar Altın’daki düşüşlerin devam edeceğini belirtiyorlardı. Ben ise temkinli duruşun olması gerektiğini kalın çizgilerle yazdım. Altın toparlanma emarelerini de gösteriyor. Bu da bizim haklılığımızı ortaya koyuyor. FED’in 17 Aralık faiz toplantısı ve alacağı kararlar piyasalarda çok büyük hareketliliğe sebep olacaktır. Son Cuma günü gelen tarımdışı istihdam verisi 223 bin beklenirken beklentilerin çok üstünde 321 bin kişi gelmesi ABD’de işlerin iyi gittiğinin göstergesidir. FED’in uzunca bir süredir söylemiş olduğu istihdamdaki artışın hep 200 binin üzerinde olması ve işsizliğin 6 seviyesinin altında olması söylemleri tutmuş görünüyor. Hem istihdam artışları yeterince iyi hem de işsizlik 5,8 ile beklentileri karşılamış durumda. Bu göstergeler FED’in faiz artırımına yakın olduğunun bir işaretidir. Dolardaki yükselişler kaçınılmaz olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR