Biz vatandaşın avukatıyız

Biz vatandaşın avukatıyız
"Batı ülkelerinde, özellikle de Avrupa'da seçimler münasebetiyle ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı arttı. Oralarda da insanımıza gidip hak arama yollarını anlatacağız"

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, "Batı ülkelerinde, özellikle de Avrupa'da seçimler münasebetiyle ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı arttı. Oralarda da insanımıza gidip hak arama yollarını anlatacağız." dedi.

Malkoç, Konya ziyareti kapsamında, Vali Yakup Canbolat'ı makamında ziyaret etti. Malkoç, burada yaptığı açıklamada, Kamu Denetçiliği Kurumunun (KDK) ana görevinin, vatandaşların idarenin işleyişiyle ilgili şikayetleri üzerine denetim yapmak olduğunu söyledi.

KDK'nin çok geniş bir alanda çalışmalar yürüttüğünü belirten Malkoç, "Her türlü müracaatı alıyor, inceliyor, araştırıyor ve karar veriyoruz. Kurumumuzu tanıtmak, vatandaşlarımızın, sıkıntılarını, dertlerini, sorunlarını dinlemek üzere illerde programlar yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

Daha önce Antalya, Bursa, Erzurum, Şanlıurfa ve Trabzon'da program yaptıklarını dile getiren Malkoç, programlarda ilin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kanaat önderleri ve muhtarlarla bir araya geldiklerini anlattı.

Malkoç, bu programlarda kurulan serbest kürsüde, herkesin talebini, derdini, sorununu ve varsa şikayetini dinlediklerine işaret ederek bütün şehirleri dolaşarak bu buluşma programlarını yurdun tamamında gerçekleştirmek istediklerini iletti.

- "Avrupa'da ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı arttı"

KDK'nin uluslararası faaliyetlerini de sürdürdüğünü dile getiren Malkoç, şunları kaydetti:

"Batı ülkelerinde, özellikle de Avrupa'da seçimler münasebetiyle ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı arttı. Oralarda da insanımıza gidip hak arama yollarını anlatacağız. Oradaki ombudsmanlarla da temasa geçip, ombudsmanlığa nasıl müracaat edeceklerini onlara da anlatacağız, yardımcı olacağız."

“Biz vatandaşın avukatıyız”

Kamu Başdenetçisi Malkoç verdikleri kararlarla idareye de danışmanlık yaptıklarını belirterek, “Biz vatandaşın avukatıyız. Ama idarenin hasmı değiliz verdiğimiz kararlarla idareye danışmanlık yapıyoruz, yardımcı oluyoruz, yol gösteriyoruz. Amaç ne, niçin bu kurum kurulmuş? Çok çeşit hizmetler var. Türkiye’de birkaç milyon kamu görevlisi var. Bu kamu görevlilerinin vatandaşa verdiği hizmet esnasında eksiklik, noksanlık, kusur varsa veyahut ta vatandaşa yönelik idarenin aldığı kararlarda hukuka aykırılık varsa vatandaş bize şikayet ediyor. Mahkemeye gidemez mi? Gidebilir ama idarenin eylem ve işlemleriyle ilgili mahkemeye giderse mahkeme süreçlerini biliyorsunuz. Bir de mahkemenin yüzü biraz soğuktur, insan birine kızdığı zaman mahkeme duvarı gibi yüzü var derler ya bizim kurumun yüzü biraz sıcak. Çünkü müracaatlar kolay oluyor, vatandaş müracaat ettiğinde harç, pul parası gibi paralar alınmıyor. İşlemleri hızlı çözüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Raporlarımızı Bakanlara, Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına sunuyoruz”

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç ayrıca gittikleri ilin sorunları haritasını çıkardıklarını belirterek, “Gittiğimiz ilin haritasını çıkarıyoruz, sorunlar haritasını bunlar nasıl çözülebilir vatandaşın idareciyle ilişkisini bunları Ankara’ya döndüğümüzde raporluyoruz ilgili kurumlara bakanlara Başbakanlığa Cumhurbaşkanlığı’na rapor olarak sunuyoruz. Amacımız ne? Türkiye daha iyi yönetilsin, hizmetler daha iyi yürüsün, idare şeffaf olsun, idarenin denetimini yapalım. Hukuk devletiyiz, hukuka uygunluk olsun ve bunlar kadar önemli olan vatandaşın hak arama kültürünü geliştirelim. Bu gaye ile çalışıyoruz. Anayasadan gücümüzü alıyoruz. Anayasal bir kurumuz. Özel yasamız var ama kararlarımız tavsiye kararı bu kararların uygulanmasında bahsettiğim anayasa ve yasa gücünden daha belki fonksiyonel olarak etkili. Kamuoyu gücü nedir o? Sivil toplum örgütleri biz Türkiye’de hatırı sayılır sivil toplum örgütlerinin tümüyle temas halindeyiz” dedi.

“Ombudsmanlıkta kamu denetçiliğinde devletle vatandaş arasında”

Malkoç, ayrıca ombudsmanlığın devlet ile vatandaş arasında ki sorunlarda çözüm aradığını belirterek, “Bizim üzerinde çok önemle durduğumuz nokta da Türkiye’de aile yapısını tahrip eden boşanma süreci ve sonrasındaki olayları frenleyebilmek topluma katkıda bulunabilmek için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Adalet Bakanlığıyla birlikle bir çalışma yürütüyoruz. Aile arabuluculuğu kurulsun, kanunu çıksın diye. O da çıkarsa Türkiye arabuluculuk konusunda epeyce bir mesafe alır. Arabulucuk ile Ombudsmanlığın farkı şu; iş kanunundaki zorunlu arabulucuk hariç orada da yine arabulucu tarafları çözüme zorlamıyor, teşvik ediyor, yol gösteriyor, taraflar arasındaki tıkanıklıkları açmaya çalışıyor, teknik dokunuşlarla. İkinci en önemli özellikte arabulucu da kişiler arasında bu ihtilaflarda oluyor. Yani sizle benim aramda veya sizin şirketinizle benim şirketim arasında ama ombudsmanlıkta kamu denetçiliğinden devletle vatandaş arasında” ifadelerini kullandı.
Toplantıya kamu denetçileri Yahya Akman, Celile Özlem Tunçak, Hüseyin Yürük, Arif Dülger katıldı.

Konuşmanın ardından Malkoç, Vali Canbolat'tan Konya'da yürütülen projelere ilişkin bilgi aldı. Ziyaret sonunda Malkoç, Vali Canbolat'a KDK tarafından hazırlanan yayınları hediye etti.

Canbolat da Malkoç'a ziyareti dolayısıyla teşekkür ederek hediye takdim etti.

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.