Bm 72. Genel Kurul Görüşmeleri

Bm 72. Genel Kurul Görüşmeleri
Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel: "Bizim daha çok uluslararası iş birliğine ve daha az ulusal bencilliğe ihtiyacımız var"

BERLİN (AA) - Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, dünyanın daha çok uluslararası iş birliğine ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Gabriel, BM'nin 72. Genel Kurul Görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada, dünyayı daha iyi hale getirmenin neredeyse zorlaştığının görüldüğünü belirterek, ulusal bencilliğe karşı uyarıda bulundu.

Gabriel “Bizim daha çok uluslararası iş birliğine ve daha az ulusal bencilliğe ihtiyacımız var." ifadesini kullandı.

Küresel problemlerin çatışmayla değil, ortak çıkarların ortaya çıkarılmasıyla çözülebileceğini ifade eden Gabriel, sadece kendi çıkarlarını uygulamaya çalışan ülkelerin bundan kazançlı çıkamayacağını belirtti.

"Önce Amerika" söylemini savunan ABD Başkanı Donald Trump’ı eleştiren Gabriel,"Önce ülkemiz sloganı sadece daha fazla ulusal çatışmaya ve az refaha götürür. Sonunda sadece kaybedenler olur." değerlendirmesinde bulundu.

-Kuzey Kore

Kuzey Kore konusuna da değinen Gabriel, bu ülkenin sorumsuzca tutumunun dünya barışı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

Uluslararası toplumun, Kuzey Kore’nin nükleer provokasyonunun kabul edilmeyeceği yönünde bu ülkeye bir sinyal göndermesi gerektiğini ifade eden Gabriel, BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı yaptırımları Almanya'nın memnuniyetle karşıladığını, aynı zamanda tüm diplomatik araçları kullanarak önce ortamı yatıştırmak, ardından da uzun vadeli çözümler için çıkış noktalarının bulunması gerektiğini kaydetti.

İran’ın nükleer programı konusunda da, varılan anlaşmaların sorgulanmaması gerektiğini vurgulayan Gabriel, Almanya’nın söz konusu anlaşmanın uygulanmasını sağlamaya çalışacağını kaydetti.

-Arakan

Gabriel, Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddete de değinerek, “Burada sefaleti dindirmek ve çatışmayı sonlandırmak için insani ve siyasi olarak hızlı bir şekilde aktif olmamız lazım." dedi.

Irak'ta DEAŞ ile mücadeleye ilişkin de Gabriel, şehir ve bölgelerde DEAŞ ile mücadelede şimdiye kadar alınan başarıların yeniden yapılandırma ve istikrar tedbirleri yoluyla desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Bunun için Almanya’nın Musul’un yeniden yapılandırılması için ek olarak 250 milyon avro vereceğini belirten Gabriel, mağdurların yalnız bırakılmaması ve onlara yurtlarına dönmesi için imkan verilmesi gerektiğini ifade etti.

Gabriel, demokratik ve kapsayıcı bir Irak devletinin güçlendirmenin de önemli olduğunun söyleyerek, Irak’ın bir tek bölgenin atılımıyla yeni bir istikrarsızlık tehdidine maruz kalmaması gerektiğini kaydetti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.