Bm 72. Genel Kurulu

Bm 72. Genel Kurulu
İtalya Başbakanı Gentiloni:- "Göç krizi fenomenine yönelik bizim eylemimizi pekiştirmek için AB'den başlamak üzere bütün uluslararası toplumun katılımıyla küresel bir cevap gerekmektedir"- "Libya'nın istikrara kavuşması öncelikli hedeftir ve biz buna, her

ROMA (AA) - İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni, düzensiz göç krizine karşı küresel çapta bir cevap verilmesi gerektiğini söyledi.

ABD'nin New York kentinde bulunan Gentiloni, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, dünyada düzensiz göç krizinden en çok etkilenen ülkelerden birinin İtalya olduğunu belirtti.

İtalya'nın, güvenlik ve dayanışma ilkesi arasındaki ayrılmaz bağın farkında olmasına rağmen göçmenlere ev sahipliği yapan bir ülke olduğunu ve öyle de kalmak istediğini anlatan Gentiloni, "Göç krizi fenomenine yönelik bizim eylemimizi pekiştirmek için Avrupa Birliğinden (AB) başlamak üzere bütün uluslararası toplumun katılımıyla küresel bir cevap gerekmektedir." dedi.

Gentiloni, güneyde Akdeniz üzerinden komşuları olan Libya'nın istikrarının kendileri için öncelikli konular arasında yer aldığını dile getirdi.

Libya'nın, tarihi medeniyetlere lokomotif olmuş, barış ve güvenlik için Akdeniz'in merkezinde kilit konumunda bulunduğuna değinen Gentiloni, "Libya'nın istikrara kavuşması öncelikli hedeftir ve biz buna, her türlü askeri müdahale seçeneğini reddederek, siyasi anlaşma çerçevesindeki kapsayıcı diyalogla ulaşmalıyız." yorumunu yaptı.

Başbakan Gentiloni, Avrupa'nın geleceğinin Afrika'da olduğunu vurguladı.

İtalya'yı, Afrika ülkelerine yardım yapan gerçek bir partner olarak niteleyen Gentiloni, "O Afrika ki göç kriziyle ekonomik, demografik eşitsizliklerle yüzleşiyor. İtalya'nın da inandığı yapısal ve entegre yaklaşım, ilk olumlu sonuçlarını da vermeye başladı." ifadelerini kullandı.

- Küresel zorluklar karşısında birliktelik mesajı

Sorunlara karşı duvarlar, bariyerler örmek yerine İtalya'nın, BM Genel Sekreteri'nin çatışmaları önleme girişimini desteklediğini aktaran Gentiloni, şöyle devam etti:

"Önlemek, bariyerler yapmak dışında her şey olabilir. Kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmek anlamına gelir. Biz terör, çevre sorunları ve otokratik rejimlerin tehditlerine karşı çözümün tek başına elde edilemeyeceğini düşünüyoruz. Buna yönelik cevap, sadece ve sadece ortak bir şekilde olabilir."

Gentiloni, teröre karşı ancak birlikte hareket edildiğinde bu sorunun çözülebileceğini belirtti.

Bunun için doğru zamanı, cesareti ve niyetleri bir araya getirmek gerektiğine dikkati çeken İtalya Başbakanı, "DEAŞ'ın sahadaki yenilgisi birlikte bir şeyler yapabildiğimizi göstermiştir ancak sahada elde edilen bu zafer yeterli değildir. DEAŞ'ın ideolojisi ve radikalliği, bizim kentlerimizde terör ve kurbanlar vermemize devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

- İtalya, İran ile yapılan nükleer anlaşmayı savunuyor

Paolo Gentiloni, İran ile nükleer programına yönelik 2015 yılında varılan anlaşmayı savundu.

Uluslararası toplumun, kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesine yönelik ortak eylem planını tarihi başarı olarak kalmasını garanti etmesi gerekliliğine inandıklarını aktaran Gentiloni, bunun yanı sıra BM Güvenlik Konseyinin 2231 sayılı kararının kapsamlı ve tam uygulanmasının öneminin farkında olduklarını bildirdi.

İklim değişikliğinin içerdiği aciliyetin sonuçlarını çoktandır gösterdiğine işaret eden Gentiloni, 2008-2015 yıllarında 200 milyonu aşkın kişinin iklim fenomeninden kaynaklanan felaketlerin etkisiyle yerinden olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.