BM Dünya İnsani Zirvesi

BM Dünya İnsani Zirvesi
BM Genel Sekreter Yardımcısı O’Brien:- "İstanbul, doğu ve batının, kuzey ve güneyin buluştuğu, dünya tarihini temsil eden bir yer. Bir buluşma noktası olarak taşıdığı sembolik anlam nedeniyle seçildi"- "İstanbul’a giderek, dünyada en fazla sığınmacı ağırl

ANKARA (AA) – Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien, Dünya İnsani Zirvesi’nin gerçekleşeceği İstanbul'un, dünya tarihini temsil eden bir buluşma noktası olduğu için seçildiğini belirterek, "İstanbul’a giderek, dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülkeye gidiyoruz. Unutmayalım ki, 2 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı bugün Türkiye’de." dedi.

BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Stephen O’Brien ve Dünya İnsani Zirvesi Sözcüsü Herve Verhoosel, 23- 24 Mayıs’ta ilk kez İstanbul’da yapılacak zirve hakkında video konferans düzenledi.

Türkiye’nin evsahipliğinde yapılacak zirveye, devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra, çok sayıda sivil toplum kuruluşunun ve insani yardıma gereksinim duyan toplumların temsilcilerinin de katılacağını belirten O’ Brien, "Kuzey, güney, doğu ve batının İstanbul’da bir araya gelmesiyle, bize ihtiyaç duyan insanlarla bir dayanışma ortaya koyacağız. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Nijer Devlet Başkanı gibi dünyanın farklı bölgelerinden bir dizi liderin zirveye katılacak olmasından çok memnunum." diye konuştu.

O’Brien, İstanbul’da gerçekleştirilecek zirvenin normal bir konferanstan öte, insani yardıma ilişkin özel gündemlerin en üst düzey ortak platformlarda değerlendirileceği, uygulamaya dönük, gerçek sonuçların elde edileceği bir toplantı olacağını söyledi.

Dünyada 25 milyon insanın yardıma muhtaç olduğunu, çoğu çocuk olan 16 milyon insanın yerlerinden edildiğini hatırlatan Zirve Sözcüsü Verhoosel ise, şimdiye kadar 50’nin üzerinde hükümet ve devlet başkanının katılımının teyit edildiği İstanbul’daki zirvenin, insani yardım sürecinin başlangıcı olacağını vurguladı.

- "Zirveye 125 ülkeden 50 devlet ve hükümet başkanı katılacak"

BM’nin Türkiye, Belçika, Lübnan, Bangladeş, Rusya, Avusturya, Türkmenistan, İran ve Bangladeş’te bulunan basın merkezlerinden izlenen video konferansta gazetecilerin sorularını da yanıtlayan O’Brien, zirvenin katılımcılarına ilişkin, "125 ülkeden 50 devlet ve hükümet başkanı zirveye katılacak. Bu düzeyde katılım bildirmeyen ülkeler de, başkan yardımcısı, başbakan yardımcısı, dışişleri bakanı gibi üst düzey katılımda bulunacak." dedi.

- "İstanbul dünya tarihini temsil ediyor"

O’Brien, İstanbul'un, BM tarafından ilk kez yapılacak olan Dünya İnsani Zirvesi’nin evsahibi olmasını, "İstanbul sadece bir şehir değil. İstanbul, doğu ve batının, kuzey ve güneyin buluştuğu, dünya tarihini temsil eden bir yer. Bir buluşma noktası olarak, taşıdığı sembolik anlam nedeniyle seçildi." sözleriyle değerlendirdi.

Zirvenin yapılmasının üç yıl önce gündeme geldiğini belirten O’Brien, "İstanbul’a giderek, dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülkeye gidiyoruz. Unutmayalım ki 2 milyonun üzerinde Suriyeli sığınmacı bugün Türkiye’de." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.