Bm-erbil-bağdat Arasında Musul Protokolü

Bm-erbil-bağdat Arasında Musul Protokolü
Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda meydana gelecek muhtemel göç dalgasını kontrol altında tutmaya yönelik iş birliği protokolü imzalandı

 Birleşmiş Milletler (BM) ile Bağdat ve Erbil yönetimleri arasında, Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunda meydana gelebilecek göç dalgasının kontrol altına alınmasına yönelik iş birliği ve koordinasyon protokolü imzalandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Erbil kentinde düzenlenen imza törenine, BM Irak İnsani Yardım Koordinatörü Lisa Grande, Irak Göç ve Göçmenler Bakanı Muhammed Casım ve IKBY İçişleri Bakanı Kerim Sincari katıldı.

İmzaların atılmasının ardından basın toplantısında konuşan Iraklı Bakan Casım, Musul'un DEAŞ'tan kurtarılması için planlanan askeri operasyonun çok kısa süre içerisinde başlayacağını belirterek, bakanlık olarak operasyonun askeri boyutundan çok insani durumu önemsediklerini ifade etti.

Söz konusu protokolü bölgede yaşanacak göç dalgasının kontrol altına alınması için önemli bir tedbir olarak niteleyen Casım, "Musul'a yakın tüm kentlerde üç tarafın katılımıyla oluşacak ortak ekip, iç göçmenlerin sorunlarını çözmeye çalışacak. Irak merkezi hükümeti olarak, Kürdistan hükümeti ve diğer tüm il idari yetkilileriyle dayanışma içerisindeyiz." diye konuştu.

BM Irak İnsani Yardım Koordinatörü Grande ise Musul operasyonunun zorluğunun bilincinde olduklarını söyledi.

Grande, "Meydana gelecek insani kriz ve iç göçmen dalgasının kontrol altına alınması için koordinasyonu sağlayan ortak bir mekanizmanın kurulması önemli." dedi.

IKBY İçişleri Bakanı Sincari de, Erbil hükümeti olarak Musul'dan gelecek iç göçmenlerin iyi bir şekilde karşılanması için kendi imkanları çerçevesinde hazırlık yaptıklarını aktardı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.