BM, Fildişi Sahili'ne yaptırımları kaldırdı

BM, Fildişi Sahili'ne yaptırımları kaldırdı
BM Güvenlik Konseyi, ülkede 2002'de başlayan iç savaşın ardından 2004'te Fildişi Sahili'ne uygulanan yaptırımların kaldırılması kararı aldı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Fildişi Sahili'ne uygulanan yaptırımların kaldırdığını açıkladı.

BMGK'nın yazılı açıklamasında, Fildişi Sahili'nde barış ve istikrarın sağlanması amacıyla önemli gelişmeler kaydedildiği ve 25 Ekim'de düzenlenen devlet başkanlığı seçiminin sorunsuz geçtiğine işaret edilerek ülkede 2002'deki iç savaştan sonra 2004'te uygulanmaya başlayan silah ambargosu dahil Fildişi Sahili'ne yönelik tüm yaptırımların kaldırıldığı bildirildi.

Açıklamada, güvenliği sağlamak amacıyla 2004'ten bu yana ülkede bulunan BM İstikrar Misyonunun (ONUCI) görev süresinin 30 Haziran 2017'ye kadar uzatıldığı ve ONUCI'ye destek veren Fransız güçlerinin de görevlerini söz konusu tarihe kadar devam ettirebileceği belirtildi.

Kaldırılan yaptırımlar arasında banka hesaplarının dondurulması ve yurt dışına çıkma yasağı bulunsa da, bu gelişmeden şimdilik sadece Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanan eski Devlet Başkanı Laurent Gbagbo ile birkaç kişi faydalanabildi.

Fildişi Sahili Dışişleri Bakanı Albert Mabri Toikeuse, yaptığı açıklamada, BMGK'nın aldığı kararlardan memnun olduklarını ifade etti.

Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili, Burkina Faso ve Mali yakın zamanda terör saldırılarına sahne oldu. Fildişi Sahili'nde Abidjan'a 40 kilometre mesafedeki "Gran Basam" tatil köyünde 3 otele 13 Mart'ta saldırı düzenlenmişti. İslami Mağrip El Kaidesi'nin (AQMI) üstlendiği saldırıda 19 kişi yaşamını yitirmişti.

Fildişi Sahili, 2002-2003 yıllarındaki iç savaşın ardından isyancıların kontrolündeki kuzey ve hükümet tarafından yönetilen güney olmak üzere ikiye ayrılmıştı. Ülkede 28 Kasım 2010'daki devlet başkanı seçiminin yıllardır süren çatışma ortamını sona erdirmesi bekleniyordu ancak seçimde kaybeden Gbagbo'nun, tüm uluslararası çağrılara rağmen görevini seçimin galibi Alassane Vattara'ya devretmemesi ülkeye siyasi krize yol açmış ve çatışmalarda 3 bin kişi ölmüştü.

Gbagbo, 30 Kasım 2011'de Fildişi Sahili tarafından Uluslararası Ceza Mahkemesine teslim edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.