BM Genel Sekreteri Ban, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde

BM Genel Sekreteri Ban, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde
Ban: - "Ülkenin doğusundaki silahlı grupları etkisiz hale getirmek için mücadele edeceğiz"

GOMA (AA) - Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde temaslarda bulunan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ülkedeki silahlı grupları etkisiz hale getirme konusunda kararlı olduklarını belirtti.

Ban Ki-mun, basına yaptığı açıklamada, ülkede silahlı gruplara katılan çok sayıda gencin bulunduğuna dikkati çekerek "Demokratik Kongolu yetkililerle bir olup ülkenin doğusundaki silahlı grupları etkisiz hale getirmek için mücadele edeceğiz" dedi.

Kuzey Kivu eyaletindeki çatışmalardan kaçarak Kitshanga'daki kampa sığınanları ziyaret eden Ban, daha sonra Devlet Başkanı Joseph Kabila ve diğer yetkililerle görüşmek üzere başkent Kinşasa'ya gitti. Görüşmelerde, seçimlerin düzenlenememesine neden olan siyasi krizin ele alınması bekleniyor.

Önceki gün Burundi'ye giden Ban Ki-mun, siyasi krize ilişkin yetkililerle müzakerede bulunduktan sonra dün Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ulaşmıştı.

Yerel yetkililerin verdiği bilgiye göre, ülkenin bu bölgesinde 70'e yakın silahlı grup faaliyet gösteriyor. BM İstikrar Misyonu'na (MONUSCO) bağlı 20 bin mavi bereli, sivilleri saldırılardan korumak için 2010'dan bu yana mücadele veriyor.

Kabila, seçim tarihi ve finansmanı konusunda uzlaşmaya varabilmek için siyasi aktörleri Kasım 2015'ten bu yana diyaloğa çağırıyor. Ancak muhalefet, Kabila'nın Aralık 2016'da bitmesi öngörülen görev süresini uzatmaya çalıştığını iddia ediyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.