BM Genel Sekreteri Ban, Lübnan'da

BM Genel Sekreteri Ban, Lübnan'da
BM Genel Sekreteri Ban:- "Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizi en kısa zamanda son bulmalı"- "Suriye krizinin yükünü, Suriye'ye komşu ülkeler, kaynakları zengin ülke ve bölgelerden daha fazla üstleniyor"

BEYRUT (AA) - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri (BM) Ban Ki-mun, Suriye'ye komşu ülkelerin Suriye krizinin yükünü, kaynakları zengin bölge ve ülkelerden daha fazla üstlendiğini söyledi.

Ban, bir haftalık Ortadoğu turunun ilk durağı Lübnan'da, ilk gün temaslarının ardından Lübnan Başbakanı Temmam Selam, Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim ve İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Medeni ile ortak basın toplantısı düzenledi.

BM Genel Sekreteri, Lübnanlı siyasileri, ülkede iki yıla yakın süredir devam eden cumhurbaşkanı krizini sona erdirerek cumhurbaşkanını seçmeye çağırdı.

Lübnan'ın çeşitliliği ve bir arada yaşama tecrübesiyle bölgede "eşsiz" olduğunu ancak Lübnan'daki siyasi durumdan endişe duyduğunu belirten Ban, "Lübnan'daki cumhurbaşkanlığı krizi en kısa zamanda son bulmalı." dedi.

Uluslararası toplumun Suriyeli mülteci krizinde Lübnan'a desteğe hazır olduğunu söyleyen Ban, "Dünyada çok az sayıda ülke Lübnan’ın Suriyeli mültecilere gösterdiği ev sahipliğini gösterdi. Suriye krizinin yükünü, Suriye’ye komşu ülkeler, kaynakları zengin ülke ve bölgelerden daha fazla üstleniyor." diye konuştu.

Lübnan'ın Suriye sınırındaki Arsal kasabasında bu sabah ordu konvoyunun geçişi sırasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden Lübnan askeriyle ilgili başsağlığı dileyen ve saldırıyı kınayan Ban, "Bu, terörle mücadele ve Lübnan’ı bölgedeki karmaşadan kurtarmak için Lübnan silahlı kuvvetlerine uluslararası yardımın önemini gösteriyor." ifadesini kullandı.

Ban, kendisine ülkeyi ziyaretinde Dünya Bankası Başkanı Kim ve Dünya İslam Bankası Başkanı El-Medeni'nin eşlik etmesinin, uluslararası toplumun Lübnan’a yardım etmek ve destek için hazır olduğunu gösterdiğini söyledi.

Lübnan Başbakanı Temmam Selam da BM Genel Sekreteri ile Lübnan'da cumhurbaşkanın seçilmesinin önemine dair görüş alışverişinde bulunduklarını belirtti.

Lübnan'ın Suriyeli mülteciler konusunda büyük bir yükü omuzladığını belirten Selam, Ban'ın, uluslararası toplumun Lübnan'a bu konudaki ekonomik desteği artırması konusunda destek sağlayacağını ifade etti.

Selam ayrıca, Ban ile beraber, ülkedeki istikrarın korunması ile terör tehditlerine karşı Lübnan ordusu ve güvenlik güçlerine uluslararası desteğin devam etmesi gerektiği konusunda Lübnan'ın dostlarına çağrıda bulunduklarını söyledi.

BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nın (UNRWA) geçen aylarda aldığı Filistinli mültecilere yönelik yardımlarında kesintiye gitme kararının "ciddi endişelere" neden olduğunu ve bunu Ban ile paylaştığını belirten Selam, uluslararası toplumu bu konuda harekete geçmeye çağırdı.

- Dünya Bankası'nın Lübnan'a 1 milyar dolarlık kredisi

Dünya Bankası Başkanı Jim Young Kim, uluslararası toplumun mülteci sorunu çerçevesinde Lübnan ile imzaladığı bir milyar dolar değerinde düşük faizli kredinin, 900 milyon dolarının altyapı ve kalkınma projeleri, 100 milyon dolar değerindeki kısmının ise eğitim sistemi ve Suriyeli mülteci çocukların eğitimi için kullanılacağını ifade etti.

Kim, ülkedeki cumhurbaşkanlığı koltuğunun boş olması sebebiyle bu yardımların sağlanmasının zorlaştığını sözlerine ekledi.

BM rakamlarına göre Lübnan'daki kamplarda 1,1 milyon civarında Suriyeli sığınmacı ve yaklaşık 450 bin civarında Filistinli mülteci yaşıyor.

Lübnan'da görev süresi Mayıs 2014'te dolan cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın yerine, siyasi partiler arasındaki anlaşmazlıklar ve ülkenin siyasi yapısı nedeniyle yaklaşık 2 yıldır yeni cumhurbaşkanı seçilemiyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.