Bm Özel Raportöründen Duterte'ye Üstü Kapalı Eleştiri

Bm Özel Raportöründen Duterte'ye Üstü Kapalı Eleştiri
MANİLA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin uyuşturucuyla...

MANİLA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Keyfi ve Yargısız İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Filipinler'de Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele politikası çerçevesinde yürütülen operasyonlara üstü kapalı tepki gösterdi.

Callamard, Manila'da düzenlenen bir forumda yaptığı konuşmada, kötü planlanmış politikaların, uyuşturucu bağımlılığı ya da kaçakçılığı konusunda başarısız olmakla kalmadığını aynı zamanda sorunları artırıp "hukuktan çok şiddet üstünlüğünü canlandırarak bütün adalet sektörüne bulaşan ve bütün topluma ulaşan bir rejimi beslediğini" belirtti.

Konuşmasında Filipinler'in ismini kullanmayan Callamard, "2016'da Genel Kurul, toplumsal, ulusal ya da küresel düzeyde 'uyuşturucuyla savaşın' işe yaramadığını açıkça kabul etti." dedi.

Callamard, BM üyesi ülkelerin, dünyadaki uyuşturucu sorunuyla mücadele etmek için vardıkları ortak mutabakatta, bireylerle toplulukların onurunu ve insan haklarını teşvik eden çok yönlü ve bilimsel bir yaklaşımda bulunulması çağrısı yapıldığını ifade etti.

BM Özel Raportörü Callamard, uyuşturucuyla mücadele konusunda kötü tasarlanmış politikalar, yargısız infaz ile suç çeteleri tarafından işlenen cinayetler dahil olmak üzere sorunları artırdığına dikkati çekti.

Duterte'nin sözcüsü Ernesto Abella, Callamard'ın ziyareti öncesi Filipinler hükümetini bilgilendirmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Callamard, sorumluluğunun merkezinde olan konular hakkında objektif bir bakış açısı geliştirmek istemediğine dair net bir sinyal gönderdi." ifadesine yer verdi.

Devlet başkanlığı koltuğuna geçen yıl 30 Haziran'da oturan Duterte, uyuşturucu ve yolsuzlukla mücadeleye öncelik vereceğini açıklamıştı. Rodrigo Duterte'nin uyuşturucuyla mücadele çerçevesinde emniyet güçlerine "vur emri" vermesi sonucu binlerce şüpheli, güvenlik güçleri tarafından öldürülmüştü.

Ülkedeki uyuşturucu sorunuyla mücadele çerçevesinde ilgili kişilerin "katledilmesi" gerektiğini savunan Duterte, "Hitler, 3 milyon Yahudi'yi katletti. Filipinler'de 3 milyon uyuşturucu bağımlısı var. Ben de bunları katletmekten mutlu olacağım. Hitler'in kurbanları masum kişilerdi. Benim hedefimdekiler ise suçlular. Bunlardan kurtulmak, ülkemdeki uyuşturucu sorununa son verecek ve gelecek nesilleri bu beladan kurtaracak." ifadelerini kullanmıştı.

Duterte hükümeti, Filipinli ve yabancı insan hakları örgütleri tarafından sert bir dille eleştiriliyor. Bu örgütler, Filipinler hükümetinin "insanlığa karşı suç" işlediğini savunuyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.