BM, Suriye'ye havadan yardım malzemesi attı

BM, Suriye'ye havadan yardım malzemesi attı
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü O'Brein:- "Bu sabah, Dünya Gıda Programı uçağı 21 tonluk ilk yükünü Deyrizor'a havadan attı"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, BM'nin Suriye'de kuşatılmış bölgeye havadan 21 ton insani yardım malzemesi attığını açıkladı.

O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) brifingde, Suriye'de gerçekleştirilen insani yardım faaliyetleri hakkında şubat ayının ilk 3 haftasında 960 bin kişiye gıda yardımı ulaştırıldığını söyledi.

BM'nin ortaklarıyla kuşatılmış bölgelerde 110 bin kişiye yardım dağıttığını ve Deyrizor dahil 230 bin kişiye ulaşmayı planladıklarını belirten O'Brein, 170 bin kişiye daha yardım dağıtımın gerçekleştirilmesi için onay beklediklerini ifade etti.

Brifingde, Deyrizor 'da 200 bin sivilin hala kuşatma altında olduğunu bildiren O'Brein, "Bu sabah, Dünya Gıda Programı uçağı 21 tonluk ilk yükünü Deyrizor'a havadan attı" dedi.

Madaya'da 17 Şubat itibarıyla 62 araç ile 40 bin kişiye, Zabadani'de 3 araç ile bin kişiye ve Foah ile Kefraya'da 18 yardım aracıyla 20 bin kişiye yardım ulaştırıldığını belirten O'Brien, ikinci ve son yardım dağıtımının ise 28 Şubat'ta yapılmasının planlandığını kaydetti.

- Daha fazla insani yardıma izin verilmesi çağrısı

O'Brien konuşmasında, kuşatılmış bölgelerdeki yardıma muhtaçlara daha fazla insani yardım yapılabilmesi için BMGK'dan destek istedi.

Suriye Sağlık Bakanlığının 30 bin kişilik sağlık malzemesi bulunan konvoyu reddettiğini bildiren O'Brien, BMGK üyelerine, "Doğu Guta, Humus, Halep ve Güney Suriye'ye gidecek konvoylar için acil onay bekliyoruz. İnsani yardım operasyonları gereksiz, kabul edilemez sınırlamalarla ve insanların yaşamlarına mal olan kasıtlı gecikmelerle bataklığa saplanamaz" dedi.

BM'ye göre, 480 bin kişi kuşatılmış bölgelerde yardıma muhtaçken, 4 milyon kişi de ulaşılması zor alanlarda yardım bekliyor.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın yarın, Genel Sekreterin 2254 (S / 2016/152) sayılı BMGK kararının uygulanmasına ilişkin 60 günlük raporunu Konsey'e sunması bekleniyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.