Bm'den Suriyeli Mültecilere Yardım Çağrısı

Bm'den Suriyeli Mültecilere Yardım Çağrısı
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Guterres: "Türkiye, şimdiye kadar Suriyeli mültecilere4,5 milyar dolar yardımda bulundu. Mültecilerin neden olduğu yükün adil şekilde paylaşılması gerekir"- "Zamanımızın en büyük insani felaketi yaşanıyor. Suriye'de olup bit

BERLİN (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Antonia Guterres, "Türkiye, şimdiye kadar Suriyeli mültecilere 4,5 milyar dolar yardımda bulundu. Mültecilerin neden olduğu yükün adil şekilde paylaşılması gerekir" dedi. 

Almanya Dışişleri Bakanlığında düzenlenen basın toplantısında Guterres, Suriyeli mültecilere yardım konusunda Almanya'nın liderliği ele almasını olumlu karşıladığını söyledi.

Sadece Almanya'ya 2014 yılında 60 bin Suriyeli mültecinin iltica talebinde bulunduğunu hatırlatan Guterres, şöyle devam etti:

"Zamanımızın en büyük insani felaketi yaşanıyor. Ayrıca olup bitenler tüm bölgeyi aşırı şekilde istikrarsızlaştırıyor. Halen  3,2 milyon Suriyeli mültecinin bulunuyor ve çok büyük rakam. Her ay buna 80 bin kişi ekleniyor."

Guterres, yıl sonuna kadar bu rakamın 4,2 milyona ulaşabileceğini kaydetti. 

Suriyeli mültecilerin sayısı çok yüksek olduğunu ve bunların çok kötü koşullarda yaşamını sürdürdüğünü vurgulayan Guterres, "Bu karmaşık sorun için kapsamlı çözüm bulmamız lazım. Bu yüzden Birleşmiş Milletler'in farklı kurumları ile yeni bir yardım programı oluşturduk" diye konuştu. 

Guterres, bölgeye yapılan insani yardım kadar mültecileri korumasının da büyük önem taşıdığını belirterek, "Şunun farkında olmalıyız, komşu ülkelerin de yardıma ihtiyacı var. Bütçe yardımına, altyapının güçlendirilmesi için yapısal desteğe ihtiyaçları var. Ürdün ve Lübnan gibi ülkeler bu durumdan çok etkilenmiş olan ülkeler" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Suriyeli mültecilere büyük yardımda bulunduğunu dile getiren Guterres, "Türkiye, şimdiye kadar Suriyeli mültecilere 4,5 milyar dolar yardımda bulundu. Mültecilerin neden olduğu yükün adil şekilde paylaşılması gerekir" dedi.

- "12 milyon Suriyeli'nin insani yardıma ihtiyacı var" -

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise yaklaşık 5 yıldır devam eden Suriye'deki iç savaşta 200 bin den fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlatarak, 12 milyon Suriyeli'nin insani yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Suriyeli mültecileri kabul eden komşu ülkelerin en büyük yükü taşıdığını belirten Steinmeier, bu konuda BM'nin farklı kurumları zor koşullar altında büyük yardımda bulunduğunu söyledi. 

Steinmeier, "Suriyeli mültecilerin insani ihtiyaçlarını karşılamak için 6 milyar dolara ihtiyacımız var. Bu, tüm devletlere dayanışma çağrısıdır. Benim ülkem buna katkıda bulunmaya hazır" dedi.

Suriye'de yaşanan insani krizin tüm komşu ülkelerin ve bölgenin istikrarını tehdit ettiğini vurgulayan Steinmeier, bu yüzden Suriye'deki kriz için siyasi çözüme ihtiyaç olduğunu kaydetti. 

Steinmeier, Suriye'deki şiddete son verilmesini sağlamak için bölgedeki güçleri ve uluslararası aktörleri teşvik ettiklerini bildirdi.

- "Önemli olan orta vadeli yardım konseptleri oluşturmak" - 

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Gerd Müller, "Suriye'deki cinayetler ve terör durdurulması lazım. Bu hepimizin sorumluluğu, bunun farkında olmamız lazım"  ifadesini kullandı. 

Mültecilere yapılan yardımların daha iyi koordine edilmesi, ülke ve kurumların daha verimli işbirliğinde bulunması gerektiğini ifade eden Müller, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önemli olan ilk yardımdan ziyade, orta vadeli yardım konseptleri oluşturmak. Mesela altyapı, ekonomik yardım, eğitim programları, okullar ve sağlık açısından altyapı oluşturmak ve tabii ki yerleşim projeleri sağlamak. Sadece birkaç ay için değil, yıllar için oluşturmak. Bize gelecekteki sorunlara çözüm bulmak için orta vadeli projeler lazım."

- "Suriyeli mülteciler için 4,5 milyar dolar harcadık"

 Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da Türkiye'nin Suriyelilere açık kapı politikası uyguladığını, yüz binlerce Suriyeli mülteciye sağlık ve eğitim hizmetinin yanı sıra psikolojik destek verildiğini söyledi.

Karslıoğlu, "Kampların dışında yaşayan 1,4 milyon Suriyeli mülteciler de koruma altında ve ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. Biz şimdiye kadar Suriyeli mülteciler için 4,5 milyar dolar harcadık" dedi. 

Karslıoğlu, eylül 2014 yılından beri 3 milyon Suriyeli mülteci Türk sağlık sisteminden faydalanmış olduğunu kaydetti.

 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.