Bodrum'daki arıtma tesisine yürütmeyi durdurma kararı

Bodrum'daki arıtma tesisine yürütmeyi durdurma kararı
MUSKİ Genel Müdürü Ülgen:- "Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, bölge için önem arz eden tesisin yıkılmaması için bir üst mahkemeye itirazda bulunmuştur"

MUĞLA (AA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürü Baki Ülgen, Bodrum'daki arıtma tesisinin yıkılmaması için bir üst mahkemeye itirazda bulunduklarını bildirdi.

Ülgen, yaptığı yazılı açıklamada, Muğla 2. İdare Mahkemesince ihalenin iptaliyle ilgili davanın 9 Temmuz 2015'te, imar planıyla ilgili açılan davanın ise 22 Aralık 2015'te sonuçlandığını belirtti.

Mahkemenin imar plan değişikliğinin ve arıtma tesisi için yapılan ihale işleminin iptallerine karar verdiğini aktaran Ülgen, "Ancak Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü, bölge için önem arz eden tesisin yıkılmaması için bir üst mahkemeye itirazda bulunmuştur" ifadesini kullandı.

Ülgen, bahsi geçen Atıksu Biyolojik Arıtma Tesisi'nin 6 bin 630 metreküp gün kapasiteye sahip olduğunu açıkladı.

Baki Ülgen, "Yaklaşık 4 milyon lirayı bulan tesis bedelinin yüzde 50'si İller Bankası tarafından hibe edilmiş olup, geri kalan yüzde 50'si ise MUSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından ödenecektir. Kamu yararı ve söz konusu Atıksu Arıtma Tesisi'nin bulunduğu Ortakent Yahşi Mahallesinin kış mevsimindeki nüfusunun 14 bin iken, yaz mevsimindeki nüfusunun ise 30 bine ulaştığı göz önüne alınırsa, mahallenin altyapı anlamında bu tesise ihtiyacı vardır" değerlendirmesinde bulundu.

- Koku giderim üniteleriyle çözüme kavuşturulacak

Tesisin yıkılması durumunda ilerleyen süreçte sağlık açısından vatandaşları tehdit altına alma ihtimalinin bulunduğunu savunan Ülgen, bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları tarafından evsel bağlantıların yapılması ve aktif olarak kullanılması için kendilerine talepler geldiğini duyurdu.

Ülgen, söz konusu bölgenin kanalizasyon şebeke hattı ile terfi merkezlerinin arıtma tesisiyle eş zamanlı olarak yapıldığına ve yüzde 70'nin tamamlanmış durumda olduğuna dikkati çekti.

Tesisin devreye alınamadığı için söz konusu hatların da kullanılamadığını ve parsel bağlantılarının da yapılamadığına işaret eden Ülgen, "Ayrıca haberde bahsi geçen rüzgar yönünde evlerin olduğu konusuyla ilgili de tesislerde bu konu üzerinde koku giderim üniteleri yapılarak, çözüme kavuşturulması planlanmaktadır" açıklamasını yaptı.

Bodrum'un Ortakent-Yahşi Mahallesi'nde bulunan ve mülkiyeti bir vatandaşa ait arazi, yaklaşık 30 yıl önce Bodrum Belediyesince alınan meclis kararıyla yeşil alan olarak ayrılmış, arazi dönemin Ortakent-Yahşi Belediyesi tarafından 2012 ile 2013 yılları arasında imar değişikliği yapılarak, arıtma tesisi olarak tahsis edilmişti. Yapımı 1,5 yılda tamamlanan ve 3 milyon 144 bin liraya mal olduğu belirtilen arıtma tesisi, çevre sakinlerinin tepkisi üzerine faaliyete başlayamamış, tesise yakın bir bölgede taşınmazları bulunan özel bir şirkete ait yetkililer, tesis hakkında Muğla 2. İdare Mahkemesine avukatları aracılığıyla dava açmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.