Boko Haram'ın saldırdığı bölgelerde gıda sorunu

Boko Haram'ın saldırdığı bölgelerde gıda sorunu
İnsani yardım kuruluşları, Afrika'da tarımsal ürünler tükenmeden yardımlarını hızlandırmayı hedefliyor- Dünya Gıda Programı raporundan: - "Boko Haram'ın saldırı düzenlediği Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer'de, 5,6 milyondan fazla kişi açlık sorunuyla karşı

ENCEMINE (AA) - İnsani yardım kuruluşları, Çad Gölü Havzası'nda Boko Haram örgütünün saldırılarından kaçmak zorunda kalan ve gıda sorunu yaşayan binlerce kişiye yardımlarını hızlandırmayı amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, Çad Gölü'nde çok sayıda kasabayı yağmalayıp yakan Boko Haram'ın saldırılarından kaçan bölge sakinleri, gıda ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kaldı.

Afrika'da tarımsal ürünler, genellikle mayıs-haziran döneminde tükeniyor. Ancak ürünlerin daha erken bitmesinden kaygılanan insani yardım kuruluşları, gıda sorunu yaşayanlara yardımlarını son dönemde hızlandırmaya çalışıyor.

Dünya Gıda Programı'nın (WFP) raporunda, Boko Haram'ın saldırı düzenlediği Nijerya, Kamerun, Çad ve Nijer'de toplam 2,8 milyon kişinin yerinden olduğuna ve 5,6 milyondan fazla kişinin açlık sorunu yaşadığına dikkat çekildi.

Saldırılardan kaçan binlerce Çadlı ve Kamerunluya geçen hafta gıda yardımı yapıldığı ifade edilen raporda, Nijer'in Diffa kentine sığınan 35 bin kişiye de yardım ulaştırıldığı bildirildi.

Raporda, temmuz ayına kadar yüz binlerce kişinin ihtiyacını karşılayabilmek için 75 milyon dolar gerektiğine ancak sadece yarısının toplanabildiğine de işaret edildi.

Raporda açıklamasına yer verilen WFP Çad Ülke Direktörü Mary-Ellen McGroarty, Çad'ın kuzeyindeki Baga Sola'daki 22 kampta 5 binden fazla kişinin gıda ihtiyacının geçen hafta karşılandığını ve temmuz ayına kadar 35 bin kişiye yardım ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Bazı grupların haftalarca sadece mısır ile beslendiğine dikkati çeken McGroarty, en çok ihtiyaç duyulan 5 kampa yiyecek dağıtmaya başladıklarını, başka kamplara da ulaşmak istediklerini ancak yolların elverişli olmadığını vurguladı.

Çad Gölü bölgesi yetkililerinden Adum Forteye de gıda ve güvenlik durumunun bölgede şimdilik sabit olduğunu ancak tarımsal üretimin tükenmesiyle gelecek aylarda kötüleşebileceğini, bu yüzden yardımların aralıksız devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Forteye, Çad hükümetinin gıda yardımı kapsamında Çad Gölü'nde önümüzdeki günlerde 10 bin tona yakın tahıl yardımı dağıtmayı hedeflediğini de aktardı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.