Bölgenin terörle değil kitapla anılmasını istiyorlar

Bölgenin terörle değil kitapla anılmasını istiyorlar
Siirt Valiliğince bu yıl 3'üncüsü düzenlenen kitap fuarını, kentteki vatandaşların yanı sıra Şırnak'taki terör saldırılarından endişe duyarak Cizre'ye yerleşen aileler de ziyaret etti- Fuarı gezenler, bölgenin terör olaylarıyla değil kitapla anılmasını is

SİİRT (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ/RECEP ÇELİK - Siirt'te düzenlenen 3. Kitap Fuarı'nı ziyaret edenler, bölgenin terör olaylarıyla değil kitapla anılmasını istiyor.

Valilikçe 29 Mart-3 Nisan tarihlerinde bu yıl 3'üncüsü gerçekleştirilen 50 yayınevi ile 30 yazarın katıldığı fuarı, kentteki vatandaşların yanı sıra Şırnak'taki terör saldırılarından duydukları endişe nedeniyle Cizre'ye yerleşenler de ziyaret etti.

Fuarı gezen ve terör saldırılarına tepki gösteren vatandaşlar, operasyonlarla sağlanacak güven ve huzur ortamıyla bölgenin yeniden kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmasını diliyor.

Fuarı ziyaret edenlerden Emrah Oktav, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Siirt'in geçmişten günümüze medreselerle anılan bir kent olduğunu belirterek yaşananlar nedeniyle bölgenin terörle anılmasını istemediklerini söyledi.

Siirt'te 6-7 Ekim olaylarında kütüphanenin yakılmasının ardından kitap okumaya olan ilginin daha da arttığına işaret eden Oktav, "Bölgemiz, alim ve ulemaların bölgesidir. Önemli inanç merkezleri olan bölgedeki kentler, maalesef bugün bu özelikleriyle değil daha çok terörle anılıyor. Oysa sadece bu kentlerdeki alim ve ulemaların kitapları, eserleri sergilense bir fuar alanı yetmez. Kentimizin diğer kentlere örnek olmasını istiyoruz." dedi.

- "Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin büyüklüğünü gösteriyor"

Vatandaşlardan Murat Özekinci, fuara vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini, her gün fuarı yüzlerce kişinin ziyaret ettiğini söyledi.

"Bölgemizde yaşanan bunca sorun sıkıntıya rağmen, yakılan kitaplara ve saldırıda bulunulan kütüphanemize rağmen Siirt'te fuar düzenlenebiliyorsa bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin büyüklüğünü gösteriyor." diyen Özekinci, medeniyetin kitaba, ilme, irfana, okumaya, okutmaya, öğrenmeye ve öğretmeye dayandığını dile getirdi.

Özekinci, bölgedeki sıkıntılara rağmen insanların kitaba yönelmesinin sevindirici olduğunu vurgulayarak kentin bundan sonraki süreçte de güzel organizasyonlara ev sahipliği yapmasını istediklerini aktardı.

- "Teröre fırsat vermeyeceğiz"

Üniversite öğrencisi Bilal Eres de terör olaylarının sona ermesini istediklerini belirterek "Bu bölgenin ve ilimizin terörle değil, okuyan bir nesil, millet ve gençlik olarak anılması bizim için çok gurur verici." dedi.

Fuarın kentte moral ve motivasyonu artırdığını söyleyen Eres, "Biz okuduk. Teröre fırsat vermeyeceğiz. Allah'ın izniyle terörün karşısında dimdik duracağız." diye konuştu.

- "Kendi yurdumuzda terör yüzünden sığınmacı olduk"

Terör mağduru vatandaşlar da terörün izlerini silebilmek ve sevdiklerine kitap alabilmek için Cizre'den Siirt'e gelerek fuarı gezdi.

Mali Müşavir İbrahim Erkan, daha önce Şırnak'ta yaşadığını ancak terör olayları nedeniyle Cizre'ye yerleşmek zorunda kaldığını belirterek fuar açıldığını öğrenince kitap alabilmek için Siirt'e geldiklerini söyledi.

Siirt'in teröre karşı duruşu ve düzenlediği etkinliklerle örnek bir kent olduğuna işaret eden Erkan, Siirt'teki ilimseverleri ve yazarları böyle bir platformda bir araya getirenlere teşekkürlerini iletti.

Terör saldırıları nedeniyle yaşadıkları mağduriyete değinen Erkan, "Kendi yurdumuzda terör yüzünden sığınmacı olduk. Temennimiz o ki bir an evvel bu terör olayları bitsin, Şırnak'ta da fuarlar ve etkinlikler düzenleyelim. Yunus Emre, 'İlim bilmek, ilim kendini bilmektir' diyor. Ne kadar ilmi faaliyetimiz varsa o kadar cehaletten ve savaştan uzak oluruz. Şu an Şırnak'ta yaşanan olayların en temel nedeni cahillik. Keşke bu tür faaliyetler artsa." şeklinde konuştu.

- "Cehaletle mücadele edeceğiz"

Şırnak'taki evleri terör olayları nedeniyle yıkılan ve Cizre'deki yakınlarının yanına yerleşen Şerif Çakar, yaşanan terör saldırılarının üzerlerindeki psikolojisini atmak için kitap fuarına geldiklerini ifade etti.

Birçok kitap satın aldıklarını anlatan Çakar, huzurlu bir ortamda bulunmaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Silopi ilçesinden gelen Mehmet Ökten ise fuarda seçtikleri kitapları satın alma fırsatı bulduklarını anlatarak şunları kaydetti:

"Teröristlerin yaşattığı sıkıntıyı unutmak için fuara geldik. Birkaç sokak eylemiyle başlayan olaylar, kenti harabeye çevirdi. Olayların bu hale gelmesinin altından yatan en büyük neden cahillik. Biz de bu cehaletle mücadele edeceğiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.