Borsa İstanbul en çok kazandıran 10. borsa oldu

Borsa İstanbul en çok kazandıran 10. borsa oldu
Borsa İstanbul bu yılın ilk 5 ayında yatırımcısına yüzde 8,5 getiri sağlayarak dünya borsaları arasında 10. sıraya yerleşti

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, ocak-mayıs döneminde yatırımcısına yüzde 8,5 getiri sağlayarak, dünya genelinde en çok kazandıran 10. borsa oldu.

AA muhabirlerinin Dünya Borsalar Federasyonu (WFE) verilerinden yaptığı derlemeye göre, geçen yılı 71.726,99 puandan tamamlayan BIST 100 endeksi, 2016'nın mayıs ayında 77.803,41 puana yükselerek yılın ilk 5 ayında yüzde 8,5 getiri sağladı.

Böylece Borsa İstanbul bu dönemde gösterdiği performans ile dünyada en çok getiri sağlayan 10. borsa olurken, önde gelen borsaları da geride bırakmış oldu.

En çok kazandıran Lima borsası
Borsa İstanbul'un 10'unculuğa yerleştiği en çok getiri sağlayan borsalar sıralamasında, zirvenin sahibi Güney Amerika ülkelerinden Peru'daki Lima borsası oldu.

Geçen yılı 9.848,59 puandan kapatan söz konusu borsa, ülkede beş yılda bir yapılan başkanlık seçiminde adı yolsuzluk ve insan hakları ihlalleriyle anılan eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori'nin kızı Keiko Fujimori'nin seçimleri kaybedeceği beklentisiyle mayısta 13.535,97 puana çıktı. Böylece Lima borsası yüzde 37,4'lük kazançla yılın ilk 5 ayının getiri şampiyonu oldu.

Getiri sıralamasında Lima'yı, Tahran borsası takip etti. Tahran borsasının hemen ardından da Güney Afrika ülkesi Namibya'daki Namibya borsası geldi.

En çok kaybettiren Şenhen borsası
Yılın ilk 5 ayını 72 borsadan 34'ü yükselişle kapatırken, 38'i değer kaybetti.

Bu dönemde yatırımcısına en çok kaybettiren iki borsa da Çin'de yer aldı. Bu yılın 5 aylık döneminde Şenzen yüzde 18,9'lik ve Şanghay yüzde 17,6'lık gerilemeyle en çok kaybettiren borsalar listesinin başını çekti. Söz konusu borsalardaki değer kaybında, yıl başında tüm dünya piyasalarını da etkisi altına alan Çin'in ekonomik büyümesine yönelik tedirginlikler etkili oldu.

Şenzen ve Şanghay borsalarını Japonya'daki Topix Endeksi izledi.

Bölgesel olarak incelendiğinde Amerika borsalarından 2'si kaybettirdi, 9'u kazandırdı. Asya-Pasifik Bölgesi borsalarından ise 12 borsa kazandırdı, 8 borsa kaybettirdi.

Avrupa-Afrika-Ortadoğu Bölgesi'ndeki borsalardan ise 11'i ilk 5 ayı artı değerde bitirirken, sadece 28'i o dönemi ekside kapadı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.