"Borsa şampiyonu ilan etti"

"Borsa şampiyonu ilan etti"
Destek Yatırım Menkul Değerler Analisti Göksu:- "Galatasaray-Beşiktaş maçı sonrası Beşiktaş hisseleri haftaya yüzde 8,7’nin üzerinde kazançla başladı"- "Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi’ne katılmak için gerekli ön elemeyi geçemezse Beşiktaş’ın kasasına ekstra

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu, ligin bitmesine 2 maç kala zirvede çekişmenin devam ettiğini, buna karşın borsanın Beşiktaş'ın şampiyonluğunu ilan ettiğini kaydetti.

Göksu, borsada spor kulüplerini değerlendirdiği açıklamasında, pazar günü oynanan Galatasaray-Beşiktaş maçı sonrası Beşiktaş hisselerinin haftaya yüzde 8,7’nin üzerinde kazançla başladığını aktardı.

Şike soruşturmasının ardından zor günler geçiren futbol kulüplerinin borsada sert değer kayıplarına uğrayarak yatırımcısını üzdüğünü anımsatan Göksu, 2011 yılı temmuz ayından bugüne spor endeksinde kayıpların yaklaşık yüzde 34’ü bulduğunu bildirdi.

Spor kulüplerinin borsadaki performanslarının ligdeki başarıyla yakın ilgisine dikkati çeken Göksu, şunları kaydetti:

"Borsada en yüksek kayıp yüzde 80 ile Galatasaray’ın, en az kayıp ise, yüzde 35 ile Fenerbahçe’nin oldu. Şike soruşturmasından bugüne yaralarını sarmaya çalışan dört büyüklerin borsa performanslarına baktığımızda ise, yılın başından bugüne Galatasaray’ın yüzde 36, Fenerbahçe’nin yaklaşık yüzde 9, Trabzonspor’un yüzde 110, Beşiktaş’ın yüzde 135 prim yaptığını görüyoruz.

Mali bünyeleri oldukça zayıf olan ve finansal dar boğazdan geçen futbol kulüpleri bu yıl genel olarak toparlanma gösterse de en iyi performansı Beşiktaş’ın gösterdiğini görüyoruz. Vodafone Arena’nın açılışı için 350 milyon liralık harcama gerçekleştiren kulüp bu gideri sağladığı 380 milyon liranın üzerindeki sponsorluk anlaşmalarıyla fazlasıyla finanse etmiş bulunuyor. Tribünden sağlanan 50 milyon liranın üzerindeki gelirin kasasına girdiği kulübün bu yıl 'Süper Lig Şampiyonu' olacağı beklentisi fiyat olarak da borsa performansına yansımış görünüyor."


- "Fenerbahçe elenirse Beşiktaş’ın kasasına ekstradan 10 milyon avro girecek"


Göksu, stat açılışının ardından değer kazanan Beşiktaş hisselerinin şampiyonluğun neredeyse garantilenmesiyle değer kazanmaya devam ettiğini belirterek şöyle devam etti:

"Eğer Fenerbahçe, Şampiyonlar Ligi’ne katılma için gerekli olan ön elemeyi geçemezse Beşiktaş’ın kasasına ekstradan 10 milyon avro girecek. Beşiktaş şampiyon olduğu takdirde, ki büyük ihtimalle öyle görünüyor, Şampiyonlar Ligi'ne giriş ücreti olarak toplamda 15 milyon avro ücreti almaya hak kazanacak. Başarı primi, şampiyonluk payı, Süper Lig katılım payı, lisanslı ürün satışı gibi gelir gruplarıyla birlikte siyah beyazlı kulübün kasasına şampiyonlukla birlikte toplamda yaklaşık 168 milyon lira girme ihtimali bulunmakta.

Büyük bir borç yükü taşıyan kulüplerin 3,3 milyar lira olan toplam borcunun 2015 yılı üçüncü çeyrek bilançosuna göre 783 milyon 800 bin lirası Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ’ye ait. Kulübün şampiyonlukla birlikte sağlayacağı gelirlerinin toplamı, toplam borcun yüzde 21,5’ini oluşturuyor. "


- "Şampiyonluğun açıklanmasının ardından yüzde 30 değer kaybı görülmüştü"


Şampiyonluk dönemlerinde borsada kar satışlarının görüldüğünü hatırlatan Göksu, "Şampiyonluk beklentilerinin artmasıyla hisse fiyatlarında yukarı hareketlilik, şampiyonluğun kesinleşmesine ramak kala veya kesinleşmesi ile gelen kar satışları ile karşılaşmaktadır. 2007-2008 Süper Ligi'nde Galatasaray’ın şampiyonluk beklentisi satın alınmış ve hisseler yüzde 150’ye yakın değer kazanmıştı. Şampiyonluğun açıklanmasının ardından ise hisselerde yüzde 30 değer kaybı görülmüştü. 2008-2009 döneminde şampiyonluk kupasını kaldıran Beşiktaş’ın hisseleri şampiyonluk öncesi yüzde 590 prim yapmış ancak sonrasında hisseler yüzde 75 değer kaybetmişti. 2010-2011 döneminde ise Fenerbahçe hisseleri şampiyonluğun ilan edilmesinden önce yüzde 118’e yakın değer kazanırken, şampiyonluğun ardından 3 Temmuz’da şike soruşturmasının başladığı tarihe kadar yüzde 60’a yakın değer kaybetti." bilgilerini aktardı.

Borsadaki kar satışları eğiliminin 2011 yılındaki şike soruşturması nedeniyle 2011-2013 dönemlerinde bozulabildiğini hatırlatan Göksu, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

"Genel itibarıyla şampiyonluk beklentilerinin önceden satın alınıp, beklentinin gerçekleşmesi ile hisselerde değer kayıpları gerçekleştiğini görüyoruz. Mevcut duruma baktığımızda ise, stat açılışının ardından primlenen Beşiktaş hisselerindeki değer kazancının yaklaşık yüzde 40’a ulaştığını görmekteyiz. Genellikle şampiyon olan takımın hisselerinin bu beklentiyi önceden fiyatlandığını görüyoruz.

Geçtiğimiz yıl Galatasaray hisseleri şampiyonluğu garantilemesi sonrası sert satışlar yaşamıştı. Beşiktaş hissesinde de benzer senaryo ile karşılaşabiliriz. Ancak şampiyonlukla birlikte UEFA Avrupa Ligi’ne giriş bileti kazanacak olan kulübün, bu süreçte hisselerinde yeniden yukarı yönlü ivmelenme görebiliriz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.