Bosna Hersek Savcılığından 'Referandum Hamlesi'

Bosna Hersek Savcılığından 'Referandum Hamlesi'
Bosna Hersek Başsavcısı Salihovic'in talimatıyla Anayasa Mahkemesinin kararlarının uygulanmamasıyla ilgili faaliyetlere yönelik dosya açıldı

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek Başsavcılığı, ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) dün, Anayasa Mahkemesince "anayasaya aykırı" olduğu belirtilmesine rağmen 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanmasına yönelik referandum düzenlenmesinin ardından harekete geçti.

Savcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Başsavcı Goran Salihovic'in talimatı doğrultusunda, yaklaşık 20 gündür Bosna Hersek Anayasa Mahkemesinin kararlarının uygulanmamasıyla ilgili faaliyetlere yönelik dosya açıldığı bildirildi.

Başsavcının talimatıyla kurulan özel bir ekibin bu faaliyetlere yönelik belgeleri topladığı belirtilen açıklamada, bu kapsamda bazı isimlerin ifade vermek üzere savcılığa çağrılacağı kaydedildi.

Açıklamada, açılan dosyanın "öncelikli" olarak sınıflandırıldığı, savcılığın tüm kaynaklarının konuya ilişkin kullanıma açık olacağı da aktarıldı.

Açıklamada ayrıca, savcılığın gelecekte de kanunlara uygun hareket etmeye devam edeceği, konunun önemi dolayısıyla kamuoyuna daha detaylı açıklama yapılamayacağı ifadesi kullanıldı.

Anayasa Mahkemesi, geçen yıl kasım ayında aldığı kararda, 9 Ocak'ın "Sırp Cumhuriyeti Günü" olarak kutlanmasının anayasaya aykırı olduğunu bildirmişti. Bosnalı Sırplar, mahkemenin kararına rağmen bu yönde entite sınırları içinde referandum yapılmasını kararlaştırmıştı. Mahkeme üyeleri, önceki hafta yaptıkları oturumda, referandumun da anayasaya aykırı olduğuna ve durdurulması gerektiğine hükmetmiş, ancak yasağa rağmen Bosnalı Sırplar dün referandum yapmıştı.

Ülkedeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti'ndeki referandumda, katılımcıların yüzde 99,81'i, "9 Ocak'ın Sırp Cumhuriyeti Günü olarak kutlanmasını destekliyor musunuz?" sorusuna "Evet" yanıtını vermişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.