Bosna Hersek Türk Okçuluğu Sergisi'ne Ev Sahipliği Yapacak

Bosna Hersek Türk Okçuluğu Sergisi'ne Ev Sahipliği Yapacak
Sergi küratörü Şen: - "Osmanlı-Türk okçuluğunun altın çağında yaşayan üç büyük pehlivan kemankeş Şüca, Mirialem Ahmet Ağa ve Tozkoparan İskender'e teşekkür için Bosna Hersek'i seçtik"

SARAYBOSNA (AA) - EMRE BAŞTUĞ - Bosna Hersek'te, Türk okçuluğunun tarihsel gelişimini anlatan ve dönemin Balkan kökenli büyük kemankeşlerinin anılacağı "Kemankeş Türk Okçuluğu Sergisi" kapılarını yarın ziyaretçilere açacak.

Başkent Saraybosna'daki Bosna Hersek Ulusal Müzesi'nde hazırlıkları süren ve Okçular Vakfının himayesinde gerçekleştirilecek sergide, Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait tarihi eserler de görücüye çıkacak.

Osmanlı'nın büyük kemankeşlerinden Bosna Hersekli Şüca, Mirialem Ahmet Ağa ve Arnavut asıllı Tozkoparan İskender'e hitaben açılacak sergide ayrıca, ok ve yayın yapım aşamaları da tarihi örneklerle anlatılacak.

- "Atalarımız okçuluğu adaleti bütün dünyaya hakim kılmak için yaptı"

Serginin küratörü Mehmet Lütfi Şen, AA muhabirine açıklamasında, sergiyi İstanbul'da gerçekleştirdikten sonra, yurt dışında ilk olarak Bosna Hersek'te açmak istediklerini belirtti.

"Osmanlı-Türk okçuluğunun altın çağında yaşamış olan üç büyük pehlivan kemankeş Şüca, Mirialem Ahmet Ağa ve Tozkoparan İskender'e teşekkür etmek ve onlara şükranlarımızı sunmak için Bosna Hersek'i seçtik." diyen Şen, dünyada onların elde ettikleri başarıya ulaşabilmiş bir okçu henüz bulunmadığını vurguladı.

Şen, Osmanlı medeniyetinin en üst çizgisinin okçuluk olduğunu belirterek, "Okçulukta bizim pirimiz sahabe Sa'd bin Ebu Vakkas'tır. Atalarımız okçuluğu, adaleti bütün dünyaya hakim kılmak için yaptı. Onlar bunu bütün dünyada mazlumun azalması ve zalimlerin önüne geçilmesi için Allah yolunda bir yolculuk olarak algılıyordu." ifadelerini kullandı.

Osmanlı'da kullanılan okların üst düzey bir teknolojiyle yapıldığını anlatan Şen, bu teknolojiyi araştırmak için enstitüler kurmak gerektiğini söyledi.

"Bugün yapmak istediğimiz şeyi, en üst dilde yapmanın yolunu atalarımızın bu örneklerinden yola çıkarak bulmak zorundayız." değerlendirmesinde bulunan Şen, sergide 15 ve 18'inci yüzyıldan okların da görülebileceğini bildirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla düzenlenen serginin açılışına, Okçular Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Bilal Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.

Ziyaretçilere görsel, yazılı ve video ortamı sunacak sergi, 23 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında ziyaret edilebilecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.