Botaş'ın Gaz İthalatı Düştü

Botaş'ın Gaz İthalatı Düştü
BOTAŞ'ın 2016'nın ilk yarısındaki doğalgaz ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 milyar metreküp azaldı

ANKARA (AA) - Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) 2016'nın ilk yarısındaki doğalgaz ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2 milyar metreküp azalırken, özel şirketlerin ithalatı ise 1 milyar 81 milyon metreküp arttı.

AA muhabirinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden derlediği bilgiye göre, BOTAŞ, bu yılın ilk yarısında toplam 18 milyar 643 milyon doğalgaz ithal etti.

Bu yıl, şubat ve mart aylarında yaşanan mevsim normallerinin üzerindeki sıcak hava nedeniyle BOTAŞ, geçen yılın aynı aylarına göre daha az doğalgaz ithal etti. Böylece, geçen yılın ilk yarısında 20 milyar 629 milyon metreküp doğalgaz alan BOTAŞ, bu yılın aynı döneminde 1 milyar 986 milyon metreküp daha az doğalgaz ithal etmiş oldu.

Özel şirketler daha fazla ithalat yaptı
Bu arada, BOTAŞ'ın yanı sıra ithalat yetkisine sahip yedi şirketin 2016'nın ilk altı ayındaki doğalgaz ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyar 81 milyon metreküp artış gösterdi.

Akfel Gaz, Avrasya Gaz, Batı Hattı, Bosphorus Gaz, Enerco Enerji, Kibar Enerji ve Shell Enerji'den oluşan yedi şirketin, bu yıl ocak-haziran döneminde toplam 4 milyar 468 milyon metreküplük doğalgaz ithal ettiği kaydedildi. Söz konusu şirketler grubunun geçen yıl aynı dönemde yaptığı toplam ithalat ise 3 milyar 387 milyon metreküp olmuştu.

Türkiye'nin bu yılki doğalgaz tüketimi yaklaşık 49 milyar metreküp olarak hesaplansa da söz konusu nedenler ve yılın ilk altı ayındaki ithalat azalışı nedeniyle, yıl sonunda toplam ithalatın 46 milyar metreküp düzeyinde kalacağı öngörülüyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.