Boyuna bakıp kanseri ve ömrü teşhis edecekler!

Boyuna bakıp kanseri ve ömrü teşhis edecekler!
ABD’li bilim insanları, kanserin klinik teşhis konmadan 10 yıl önce tahmin etmeye yardımcı olacak bir buluşa imza attı

Northwestern ve Harvard üniversitelerinde görevli uzmanlar, kromozomların ucunda bulunan telomerlerin boylarına bakarak kişinin kansere yakalanıp yakalanmayacağını önceden tespit etmenin mümkün olduğunu ortaya çıkardı.

Kromozomlardaki DNA'yı koruyan telomerlerin boyu hücre bölünmesiyle zaman içerisinde kısalıyor. Bu nedenle telomerin boyu kişinin sağlık durumunu ve ne kadar ömrü kaldığını gösteriyor.

Uzmanlar, 13 yıllı bir zaman dilimi içerisinde 800 kişinin telomer boylarını inceledi. Geçen süre içerisinde deneklerden 135'inde kanser hastalığına rastlandı. Uzmanlar hastalığa yakalanan kişilerin,teşhisten çok önce Telomer boylarında gözle görülür bir kısalma olduğunu belirledi. Uzmanlara göre kansere yakalanması olası kişilerde telomerler, normalden 15 yıl daha 'yaşlı' görünüyor. Kanserin bir şekilde teşhisin 3-4 yıl öncesinde telomerlerin kısalma işlemini durdurmayı başardığını kaydeden uzmanlar, geliştirilecek kan testiyle bu sürecin takip edilebileceğini vurguluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.