Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

Mustafa Balkan (Tarih Yazıları)

BOZKIR ÜÇPINAR KURŞUNLU CAMİİ

BOZKIR ÜÇPINAR KURŞUNLU CAMİİ

 

  • Osmanlı’dan kalma bir mabet olan Kurşunlu Camii’nin iç süslemelerinin, 1946 yılında Müslüm Gökçek adlı Gaziantepli bir hat ve tezhip sanatkârı tarafından yapıldığı söylenmektedir.

 

Kurşunlu Camii, Konya’nın Bozkır İlçesi’ne bağlı Üçpınar Kasabası Hocaköy Mahallesi’ndedir. Caminin orijinalde düz toprak damlı ve ahşap bir yapı olarak yapıldığı, daha sonra da duvarlarının kalınlaştırılıp, üzerinin kubbe ile örtüldüğü tespit edilmiştir. Kübbelerin önce çinko ile kaplanması, daha sonra kurşunla kaplatılması sonucunda ise Kurşunlu Cami olarak anılmaya başlanmıştır. Kuzeydoğu köşesinde bulunan silindirik gövdeli tek şerefeli olarak yapılan minare orijinal olmayıp 1917 yılında yapılmıştır.

Bozkır müftülüğündeki arşiv kayıtlarından bu caminin 1816 yılında yapıldığı anlaşılmaktadır. Dışarısının sadeliğine rağmen, içerisi oldukça süslü olan Üçpınar Kurşunlu Camii’nin süslemelerinin 1946 yılında Müslüm Gökçek adlı Gaziantepli bir hat ve tezhip sanatkârı tarafından yapıldığı söylenmektedir. Bedenen özürlü bir insan olan ustanın, işe Üçpınar’da ne kadar yumurta varsa hepsini toplayarak başlaması ve süsleme işini yaparken caminin içine hiç kimseyi almaması hâla Üçpınar’da söylenir, anlatılır. Ustanın bu yumurtaları kök boya ile karıştırarak boya hazırladığı düşünülmektedir.

 

KURŞUNLU CAMİİ

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne aittir. Eserin 17.Yüzyıl eseri olduğu tahmin edilmektedir.

Cami Hicri 1235 yılında inşa edilmiştir. Kâgir, dış duvar yüzeyleri kaba yönü taşı kaplamalı camiinin üst örtüsü kubbelidir. Kare planlı ana ibadet mahalli, kemer ve pandantifler ile sekizgene bölünmüş, sekizgen tambur üstü kubbe ile örtülmüştür. Son Cemaat mahalli 3 kubbeli ve 3 kemer ile ana ibadet mahalline açılmaktadır.

Daha önceki onarımlar hakkında bilgiye ulaşılamamıştır. 2006 yılında yapılan onarımla cami sonradan yapılan eklentilerden kurtulmuş, kubbeler kurşunla kaplanmış, beden duvarlarının derzleri ıslah edilmiş, 2008-2009 yıllarında çevre düzenlemesi yapılarak onarım tamamlanmıştır.

Sağanak yağış sebebiyle Kurşunlu Camii'nin duvarı Mayıs ayının sonlarına doğru yıkıldığı görüldü. Caminin iki yıl önce tadilatının yapıldığı belirtildi.

kursunlu-camii--ucpinar.jpgkursunlu-camii--ic-tezyinat.jpg

 

Kaynak:http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/2d77d57005d372b_ek.pdf

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Balkan (Tarih Yazıları) Arşivi
SON YAZILAR