Bratislava Küresel Güvenlik Formu

Bratislava Küresel Güvenlik Formu
Slovakya Cumhurbaşkanı Kiska: - "Bizler ortak çıkarlar etrafında toplanmakla birlikte daha da önemlisi ortak değerler çevresinde buluştuk. Bu nedenle bizim değerlerimiz her türlü tehdit karşısında bizi ayakta tutan en önemli güçtür"

BRATİSLAVA (AA) - Slovakya Cumhurbaşkanı Andrej Kiska, Avrupa Birliğinin (AB) bir barış projesi olduğunu belirterek, "Bizler ortak çıkarlar etrafında toplanmakla birlikte daha da önemlisi ortak değerler çevresinde buluştuk. Bu nedenle bizim değerlerimiz her türlü tehdit karşısında bizi ayakta tutan en önemli güçtür." dedi.

Terörle mücadele başta olmak üzere sığınmacı ve güvenlik konularının ele alındığı Küresel Güvenlik Formu Slovakya'nın başkenti Bratislava'da başladı.

Cumhurbaşkanı Kiska, forumda yaptığı konuşmada, dün gerçekleştirilen NATO zirvesinin önemine değindi. AB vatandaşlarının güven içerisinde korkusuzca yaşamak istediğini belirten Kiska, güvenlik hissinin savunma yatırımları ile değil karşılıklı güven ve ortak güvenlik isteğiyle mümkün olacağını söyledi.

Kiska, AB'nin önemli bir barış projesi olduğunu ve NATO'nun da yalnız bir savunma mekanizması olmadığını vurgulayarak, "Bizler ortak çıkarlar etrafında toplanmakla birlikte daha da önemlisi ortak değerler çevresinde buluştuk. Bu nedenle bizim değerlerimiz her türlü tehdit karşısında bizi ayakta tutan en önemli güçtür." şeklinde konuştu.

Korku senaryoları ve komplo teorilerinin bir tarafa bırakılması gerektiğinin altını çizen Kiska, "Düşmanların aklımıza sızmasına müsaade etmeyin, Avrupa halihazırda dünyanın refah seviyesi, güvenlik ve istikrarlı yapısıyla yaşanabilir en değerli bölgesi." değerlendirmesinde bulundu.

Kiska, Avrupa genelinde yapılan son seçimlerde demokratik toplumların ne denli kırılgan bir yapıya dönüşebildiklerine dikkati çekerek, seçimlerin Avrupa yanlısı veya karşıtı ve AB değerlerinin hedef alındığı çatışma alanlarına döndüğünü söyledi.

Özellikle Hollanda, Avusturya ve son olarak Fransa'da yapılan seçimleri hatırlatan Kiska, farklı yönlendirmelere rağmen halkların doğru yönde oy kullanarak, demokratik değerlere sahip çıktığını söyledi.

Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda da NATO'nun DAEŞ'e karşı savaşma kararı almasının büyük bir gelişme olduğunu, terörizme karşı görünür bir adım atıldığını söyledi. NATO ve AB'nin birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiren Duda, hem AB'nin hem de NATO'nun "açık kapı" politikası yürüterek yeni ülkelere açık olması gerektiğini ifade etti.

Slovakya Dışişleri ve AB Bakanı Miroslav Lajcak da Vişegrad ülkeleri olarak AB içinde eşit değer görmek istediklerini belirterek, "Eğer Hollanda bir konuda farklı bir görüşe sahipse, 'Hollanda yalnız kaldı' diyorlar ancak eğer Polonya farklı bir görüş ileri sürüyorsa o zaman 'Polonya ile sorunumuz var' yaklaşımı sergileniyor." yorumunu paylaştı.

Lajcak, "Vişegrad ülkeleri olarak daha çok AB'ye ihtiyacımız var" derken AB üyeleri arasında ayrım yapılmaması gerektiğine dikkati çekmek istediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yanı sıra çok sayıda politikacı, uzman ve akademisyenin katıldığı forum, 3 gün sürecek.




Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.