Breivik Saldırısının Kurbanları Anıldı

Breivik Saldırısının Kurbanları Anıldı
Norveç'te 3 yıl önce aşırı sağcı terörist Breivik'in başkent Oslo ve Utöya Adası'nda gerçekleştirdiği saldırılarda hayatını kaybedenler için anma törenleri yapıldı

Norveç'in başkenti Oslo ve Utöya Adası'nda 3 yıl önce yapılan katliamın kurbanları anıldı.

Oslo'daki Başbakanlık binası önünde yapılan halka açık ilk törende, saygı duruşunda bulunuldu, ölenler anısına çelenk bırakıldı.

Başbakan Erna Solberg burada yaptığı konuşmada, aşırılıklara karşı birlikte durulması gerektiğini ve Norveç demokrasisini daha da ileri götürmek için çalışacaklarını söyledi. Terör saldırılarında ölen 77 kişiye saygının en iyi yolunun, farklılıklara saygı ve hoşgörü için mücadele etmekten geçtiğini ifade eden Solberg, şiddet içeren aşırılıkların mazur görülemeyeceğini kaydetti.

Solberg, 22 Temmuz terör saldırısının kendileri için bir sınav olduğunu ve Norveç'in kenetlenerek bu saldırıya cevap verdiğini dile getirdi. 

Daha sonra Oslo Kilisesi'nde Başbakan Solberg ve Prens Haakon'un katılımıyla yapılan ayinde ölenler için dua edildi.

Partisinin gençlik teşkilatından 69 kişinin hayatını kaybettiği saldırının gerçekleştiği Utöya Adası'ndaki törene partili gençlerle katılan İşçi Partisinin yeni Genel Başkanı Jonas Gahr Störe de şiddet ve nefrete teslim olmayarak Norveç toplumunun gücünü göstereceklerini söyledi, toplumsal dayanışma ile karşılıklı saygı ve sevginin önemine değindi. 

-Dönemin Başbakanı Stoltenberg-

NATO Genel Sekreterliğine seçilen ve sonbaharda göreve başlayacak olan eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg de televizyon kanalı NRK'ya yaptığı açıklamada, hangi makamda olursa olsun olayın yaşandığı dönemde duyduğu acıyı yaşamaya devam edeceğini söyledi. Yaşanan acının partiler üstü olduğunu anlatan Stoltenberg, "Bu saldırı İşçi Partisinin gençlik kollarına yapılmış bir saldırıydı ancak Başbakan Erna Solberg'in de dediği gibi bu ulusal bir trajedi" diye konuştu.

Öte yandan sosyal medyada, saldırının faili aşırı sağcı terörist Anders Breivik'e sempati duyan bazı kişi ve gruplar, İsçi Partisi aleyhine paylaşımlarda bulundu.

Anders Behring Breivik, 22 Temmuz 2011'de, önce Oslo'da bakanlık binalarının önünde park ettiği patlayıcı dolu arabayı patlattıktan sonra Utöya Adası'na geçerek gençlik kampında bulunan gençlere silahla ateş açmıştı. Olay yerinde yakalanan Breivik, yargılama sonunda 21 yıl hapse çarptırılmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.