Brezilya hükümetinde dağılma sinyalleri

Brezilya hükümetinde dağılma sinyalleri
Brezilya İlerici Partisi (PP), koalisyondan ayrılma kararı aldı

ANKARA (AA) - Brezilya'da bir hükümet ortağının daha koalisyondan çekildiği açıklandı.

BBC'de yer alan haberde, Brezilya İlerici Partisi'nin (PP), adı yolsuzluk iddialarına karışan Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in hükümetinden ayrıldığı belirtildi.

PP'den yapılan açıklamada, partinin, oy çokluğuyla ortaklıktan çekilme kararı aldığı, 47 milletvekilinin büyük bölümünün, Rousseff hakkında soruşturma açılması yönünde oy kullanacağı ifade edildi.

Geçen ay koalisyondan çekilen iktidarın büyük ortağı Brezilya Demokratik Hareket Partisi (PMDB) lideri, Devlet Başkanı Yardımcısı Michel Temer’in, Rousseff'in görevden alınması halinde yapacağı ulusa sesleniş konuşmasının ses kaydı ortaya çıkmıştı.

Temer'in devlet başkanı olmuş gibi konuştuğu 13 dakikalık ses kaydının, kendisine ve demokrasiye karşı ihaneti gözler önüne serdiğini savunan Rousseff, "Komplocuların maskesi düşmüştür. Gerçekten hangisi elebaşı, hangisi takipçi bilmiyorum" ifadesini kullanmıştı.

Rousseff, yardımcısı Michel Temer ve kongrenin alt kanadının başkanı Eduardo Cunha'nın, görevden alınması için kendisine komplo kurduğunu öne sürmüştü.

Ulusal Kongre'nin alt kanadının, hakkında soruşturma başlatılmasına onay verdiği Roussef, Temer'i, kendisine yönelik "darbe planının bir parçası" olmakla suçlamıştı.

PP'nin koalisyon hükümetinden ayrılacağını duyurmasından önce yapılan bir ankette, 513 sandalyeli kongrenin alt kanadında, 300 milletvekilinin Rousseff'e soruşturma açılmasından yana olduğu, 125 milletvekilinin devlet başkanı lehine oy kullanacağı, 88 milletvekilinin de kararsızlığını koruduğu bildirilmişti. PP, kongrede en fazla sandalyeye sahip dördüncü parti.

Ulusal Kongrenin alt kanadında oluşturulan yolsuzluk araştırma komitesi, 27'ye karşı 38 oyla Rousseff'in görevinden alınması için soruşturma başlatılmasına onay vermişti.

Soruşturma talebinin senatoya gönderilebilmesi için kongrenin alt kanadında pazar günü yapılacak oylamada 513 üyesinden 342'sinin onayı gerekiyor.

Rousseff, bütçedeki açığı kapatmak için devlet bankasından çekilen paranın zamanında ödeneceğine dair verdiği sözü tutmadığı için sorumluluklarını yerine getirmemekle suçlanıyor.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve ünlü iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.