Brezilya hükümetinde dağılma sinyalleri

Brezilya hükümetinde dağılma sinyalleri
Petrobras skandalı Devlet Başkanı Dilma Rousseff hükümetinin dağılmasıyla sonuçlanabilir

Brezilya'da devlete ait petrol şirketi Petrobras'da yolsuzluk yapıldığının ortaya çıkmasının ardından siyasetçilerin de adlarının karıştığı soruşturma, hükümetin dağılmasıyla sonuçlanabilir.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. İki eski koalisyon ortağı, Ulusal Kongrenin alt kanadında Rousseff hakkında soruşturma başlatılmasına onay vereceklerini açıkladı.

İktidarın büyük ortağı Brezilya Demokratik Hareket Partisinin (PMDB) geçen ay koalisyondan çekilmesinin ve Ulusal Kongrenin alt kanadında oluşturulan yolsuzluk araştırma komitesinin, 27'ye karşı 38 oyla Rousseff'in görevden alınması için soruşturma başlatılmasına onay vermesinin ardından son olarak Brezilya İlerici Partisi (PP) hükümetten ayrıldığını duyurdu.

PP'den yapılan açıklamada, partinin 47 milletvekilinin büyük bölümünün, Rousseff hakkında soruşturma açılması yönünde oy kullanacağı ifade edilirken, koalisyon ortaklarından Brezilya Cumhuriyetçi Partisinin (PRB) 22 milletvekilinin de Rousseff aleyhine oy vereceği belirtildi.

Hakkındaki iddiaları reddeden Rousseff, yardımcısı Michel Temer ve kongrenin alt kanadının başkanı Eduardo Cunha'nın, görevden alınması için kendisine komplo kurduğunu öne sürerek, muhalifleri, kendisine yönelik "darbe planının bir parçası" olmakla suçluyor.

Soruşturma talebinin Senatoya gönderilebilmesi için kongrenin alt kanadında pazar günü yapılacak oylamada 513 üyeden 342'sinin onayı gerekiyor.

Yapılan projeksiyonlarda, Kongrenin alt kanadında, 300 milletvekilinin Rousseff'e soruşturma açılmasından yana olduğu, 125 milletvekilinin devlet başkanı lehine oy kullanacağı, 88 milletvekilinin de kararsızlığını koruduğu belirtiliyor.

Soruşturmanın aleyhine sonuçlanması halinde ise Rousseff 180 gün içinden görevinden alınabilecek.

Yasama organı halkın seçtiği 81 üyeli Senato ile 513 üyeli Temsilciler Meclisinden oluşan Brezilya'da, Ekim 2014'de yapılan son genel seçimlerde 29 parti parlamentoya girmişti. Koalisyon hükümetini ise Rousseff'in lideri olduğu İşçi Partisinin öncülüğünde 9 parti oluşturmuştu.

Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yaptığı sırada, şirkette, 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddia ediliyor. Geçen yıl mart ayında başlatılan soruşturma kapsamında aralarında şirketin üst düzey yöneticileri, iki eski milletvekili ve önde gelen iş adamlarının bulunduğu 100'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Bu süreçte Petrobras'ın eski genel müdürü Paulo Roberto Costa, 7,5 yıl hapse mahkum edilirken, eski Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva da mart ayı başında soruşturmaya dahil edilmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.