Britanya'nın ekonomisinin temelleri sağlamdır

Britanya'nın ekonomisinin temelleri sağlamdır
"Avrupa ülkelerinde yaşayan Britanyalılar ile burada yaşayan Avrupalı vatandaşlar, emin olun, durumlarınızda acil bir değişiklik yaşanmayacak"- "İnsanlarımızın se

Birleşik Krallık’ın dün düzenlenen referandumda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı almasının ardından, ekimdeki parti kongresinde görevi bırakacağını açıklayan İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri David Cameron, "Ülkemizin yeni rotasında, dümende olmamın doğru olmadığını düşünüyorum." dedi.

Cameron, dün düzenlenen AB referandumunun resmi sonuçlarının açıklamasının ardından Londra'daki Başbakanlık binası önünde açıklama yaptı.

Birleşik Krallık halkının verdiği AB’den ayrılma kararına saygı duyulması gerektiğini belirten Cameron, referandum kapsamında ülkenin birlikten ayrılması için kampanya yürütenleri tebrik etti.

"Ülkemiz dev bir demokratik uygulamada yer aldı, belki de tarihimizin en büyüğü." diyen Cameron, halkın kararının hafife alınmaması gerektiğini ve seçmenin tercihi yönünde adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

Dünya genelinde insanların Birleşik Krallık'ın vereceği kararı izlediğini bildiren Cameron, "Piyasaları ve yatırımcıları temin ederim ki Britanya'nın ekonomisinin temelleri sağlamdır. Avrupa ülkelerinde yaşayan Britanyalılar ile burada yaşayan Avrupalı vatandaşlar, emin olun, durumlarınızda acil bir değişiklik yaşanmayacak. İnsanlarımızın seyahatlerinde, malların dolaşımında veya hizmetlerin satışında hemen bir değişiklik olmayacak." ifadesini kullandı.

Cameron, İngiltere'nin yanı sıra Birleşik Krallık'ı oluşturan İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'daki hükümetlerin de ülkenin çıkarları için Avrupa Birliği ile müzakere sürecine katılması gerektiğini belirterek, bu sürece hazırlanılması gerektiğini söyledi.

Ülkesinin AB'de kalması için kampanya yürüttüğünü ancak halkın başka bir yol izlemek için çok açık bir karar aldığını vurgulayan İngiliz lider, ülkenin AB dışında yoluna devam edebileceğine inandığını söyleyerek, şöyle konuştu:

"Ülkeyi bu yola sokacak taze bir liderliğe ihtiyaç var. 6 yıldır bu ülkenin başbakanlığını yapıyor olmaktan gurur duyuyorum. Ama ülkeyi sonraki hedefine taşıyacak kaptan olarak kalmaya çalışmayı doğru bulmuyorum. Ülkemizin yeni rotasında dümende olmamın doğru olmadığını düşünüyorum. Başbakan olarak önümüzdeki haftalarda ve aylarda gemiyi sabit tutmak için elimden gelen her şeyi yapacağım."

Kararını açıklarken duygulandığı gözlenen Cameron, "Bu kolay alınmış bir karar değil ancak istikrarlı bir dönem için, bunun ulusun çıkarına olduğuna inanıyorum. Bir istikrar döneminin, sonrasında ise yeni bir liderliğin gerekli olduğunu düşünüyorum. Bugün için kesin bir zaman çizelgesine gerek yok. Bugün kesin bir takvim vermeye gerek yok ancak bence ekim ayındaki Muhafazakar Parti kongresinde yeni bir başbakana sahip olmayı hedeflemeliyiz." diye konuştu.

Cameron, konuşmasının ardından eşi Samantha Cameron ile birlikte başbakanlık konutuna girdi.

Birleşik Krallık'ta dün düzenlenen referandumda halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması, yüzde 48'i AB'de kalınması yönünde oy verdi.

2010 yılından bu yana başbakanlık koltuğunda bulunan 49 yaşındaki David Cameron'ın partisi, geçen yıl düzenlenen genel seçimde tek başına iktidar olmuştu. 1812 yılında Başbakanlık görevine gelen Robert Banks Johnson’dan sonra ülkenin yönetimine geçen en genç lider sıfatını taşıyan Cameron, Oxford Üniversitesi mezunu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.