Namık Ceyhan

Namık Ceyhan

Bu çocuklar ne istiyor?

Bu çocuklar ne istiyor?

Kısa adı SÜÇEV olan Sürdürülebilir Çevre Derneği tarafından 2013 yılının kasım ayında düzenlenen ve 45 ilkokuldan 90 öğrenci ve 45 sınıf öğretmenin katıldığı 'Çevre Çocuk Çalıştayı'n da kentin, çevre sorunları ve çözüm önerileri kitap haline getirildi. Benimde kurucu Yönetim Kurulu üyesi olduğum SÜÇEV’in ikinci kuruluş yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen kitap tanıtım töreninde gazeteci arkadaşlarımız sordular “Bu çocuklar ne istiyorlar?”

Çok basit. Günümüz çocukları olması gerekeni istiyorlar. Yaşı ellinin üzerinde olan günümüz yetişkinlerinin yaşadığı çocukluğu, çocukluğunu yaşamak istiyorlar.

Evinin önünde oyun oynamak, top koşturmak istiyorlar, Temiz hava solumak, temiz su içmek, sağlıklı gıdalar yemek istiyorlar. Birdirbir, çelik çomak, uzun eşek, yağ satarım bağ satarım oynamak istiyorlar.

Çocuklar, yeşil alanlarda saklambaç oynamak, ağaçların arasında dolaşmak, toprakla oynamak, bisikletlerini özgürce sürmek istiyorlar.

Çocuklar çevremizin temiz olmasını, temiz tutulmasını, çöplerin çöp kutusuna atılmasını, geri kazanım kutularının yaygınlaşmasını, çöplerin zamanında toplanmasını istiyorlar.

En önemlisi de anne ve babalarının, öğretmenlerinin, kısacası büyüklerinin kendilerine örnek olmasını istiyorlar.

Çalıştaya katılan çocukların hepsi, çevre sorunları arasında ise yeşil alanların az ve her yerin betonlaşmış olmasından, bisiklet yollarına araçların park edilmesinden, ağaçların kesilmesinden ve tıraş edilmesinden, büyüklerinin kendi yanlarında sigara içmesinden ve hayvanlara kötü davranılmasından dolayı rahatsızlıklarını dile getiriyorlar.

SÜÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ziya Gündüz’ünde belirttiği gibi geleceğin mimarları olan çocukların yaşadığı çevreye bakış açıları, çevre konusunda nelerden rahatsız oldukları, büyüklerden neler istedikleri ve tüm bu sorunlara ne gibi çözüm yolları önerdikleri 'Konya Çocuk Çevre Çalıştayı' kitabında yer almaktadır.

Çalıştaya katılan öğrencilerin hayallerini ve beklentilerini topluma duyurmak üzere yayınlanan ve ilgili bütün birimlere gönderilecek olan “Konya Çocuk Çalıştay Kitabı”nda yer alan sorunlar ve çözüm yolları umuyorum pek çok kişi kurum ve kuruluşa çevre konusunda ışık tutacaktır.

Çevreci öğrencilerin bu konuda yazdıkları şahsa özel mektupların Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın İdris Güllüce, Sayın Valimiz Muammer EROL ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tahir AKYÜREK’e ulaşmasıyla birlikte ilgililerin harekete geçeceği umudunu taşıyorum.

Bu konuda en önemli adım bize göre SÜÇEV’in ısrarla istediği ve Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın İdris GÜLLÜCE’nin de desteklediği, “Uygulamalı Çevre Eğitim Merkezi Projesinin” hayata geçirilmesi olacaktır. Günümüzde çevre ile ilgili olarak başta okullarımızda çocukların doğruyu öğrenmeleri için her şey öğretiliyor. Ancak bu konu sadece öğrenme safhasında kalıyor. Çocuklarımız daha fazlasını istiyor, uygulama istiyor, bizzat görmek ve yaşamak istiyorlar. Bu proje işte bu konuda yardımcı olacaktır.

Hepimin ortak geleceği olan çevrenin korunması, geliştirilmesi ve her türlü çevre kirliliğinin önlenmesi her yaştaki vatandaşımızın hem yasal hem de insanlık görevi olmasına rağmen, bu konuya en uyarlı kesim 5-15 yaşındaki çocuklarımız.

Görülmektedir ki büyüklerin derdi EKONOMİ, küçüklerin derdi EKOLOJİ. Ancak biz biliyoruz ki hepimiz sağlıklı ve temiz bir çevrede yaşamak, temiz hava solumak, temiz su içmek, sağlıklı gıdalar yemek istiyoruz. Bunun için tek yapmamız gereken çevre koruma konusunda çocuklarımızı örnek almaktır. Kalın sağlıcakla.

ÇEVRECİ SÖZÜ; Bu Dünya Bize Dedelerimizin Bir Mirası Değil, Torunlarımızın Emanetidir.

NOT: Geçen haftaki “Meteorolojik Hayat” yazımda Meteoroloji Genel Müdürü Sayın İsmail GÜNEŞ’in soyadı sehven yanlış yazılmıştır. Özür diler, tekrar teşekkür ederim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Namık Ceyhan Arşivi
SON YAZILAR