Bu dans hayat kurtarıyor!

Bu dans hayat kurtarıyor!
Ülkemizde her yıl 700 kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor

Kanserle Dans Derneği, 13 Haziran Cumartesi günü ‘Anadolu Jinekoloji Sohbetleri’nin ilkini gerçekleştirmek üzere Adana’daydı. Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen seminere katılım yoğundu. 
Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde de yaygın olan rahim ağzı ve yumurtalık kanseri hakkında halkı önlem ve tedavi için bilgilendirmeyi amaçlayan seminere pek çok uzman doktor katıldı.

Kanserle Dans Derneği Başkanı Esra Çokçetin, Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin, Prof. Dr. Ali Ayhan, Prof. Dr. Cansun Demir, Prof. Dr. Aytekin Altıntaş, Psikolog Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ve Uzman Diyetisyen Dilşat Baş’ın konuşmacı olduğu seminer Roche ilaç firmasının desteğiyle düzenlendi.

‘Ülkemizde her yıl 700 kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor’

Doç. Dr. Murat Gültekin konuşmasında, “Rahim ağzı kanseri dünya genelinde meme ve kalın barsak kanserinden sonra kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser. Dünyada her yıl yaklaşık 528.000 kadına rahim ağzı kanseri tanısı konuyor ve bir yılda yaklaşık 288.000 kadın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu haliyle rahim ağzı kanseri dünya üzerinde her 2 dakikada bir kadının ölümüne neden oluyor. Ülkemizde ise yılda 1700 kadında saptanan bu hastalık her yıl yaklaşık 700 kadının ölümünden sorumlu.

Öte yandan sık görülmesi dışında kadın kanserleri arasında neredeyse tümüyle önlenebilen tek kanser olması nedeniyle de oldukça önemli. İşte burada erken teşhisin önemi devreye giriyor. Kadınlarımıza bu nedenle düzenli olarak tarama yaptırmanın önemini anlatmak gerekiyor’ dedi.

Gültekin, yumurtalık kanseri ile ilgili olarak da, ‘Tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen 7. kanser türü yumurtalık kanseri ise en öldürücü kanser türü olarak karşımıza çıkıyor. Yumurtalık kanseri taramasında ultrason, tümör belirteçleri ve basit jinekolojik muayene yapılıyor. Ailesel riski olan grup hariç tarama önerilmiyor.’ şeklinde konuştu.

Tüm konuşmacılar erken teşhisin önemine vurgu yaparken; Türkiye’de birinci basamak sağlık kuruluşları ve kanser tarama merkezleri olan ve 81 ilde bulunan KETEM’lerde (Kanser Erken teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) 30-65 yaş arasındaki bütün kadınlara 5 yılda bir ücretsiz rahim ağzı kanseri taraması yapıldığı bilgisini aktardılar. Ayrıca ücretsiz hizmet veren KETEM’lerde sık görülen hastalıkların erken bulguları ve yapılması gerekenler konusunda bilgilendirme de yapıldığından bahsettiler, HPV testinin önemini vurguladılar.

Kadınlara kulak verdiler Türkiye’de kanser tarama ve tedavilerinde son durum, erken teşhisin tedavide önemi, yeni yöntemler ve daha pek çok konuda uzmanlar tarafından bilgi verildiği seminerde kadınlar da hikayelerini paylaştı.

‘Kadınlara Kulak Verelim’ adlı bölümde kanserle yaşayan veya kanseri yenen kadınlar başlarından geçenleri ve hissettiklerini anlattı.

İşaret dili tercümanı tüm seminer boyunca işitme engelliler için konuşmaları aktardı.

Jinekoloji Sohbetleri Anadolu’da Devam Edecek Kanserle Dans Derneği tarafından gerçekleştirilen ‘Anadolu Jinekoloji Sohbetleri’ Türkiye’nin pek çok ilinde Eylül ayından itibaren devam edecek.

2013 yılında kurulan Kanserle Dans Derneği, kanser hastaları ve hasta yakınlarına, kanser hastalığı teşhisi, tedavisi, tedavi sonrası süreçlerinde mümkün olan tüm desteği vermek için çalışıyor; halkı bilinçlendirme amaçlı etkinlikler ve seminerler düzenliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.