Bu Fırında Ekmekleri Kadınlar Üretiyor

Bu Fırında Ekmekleri Kadınlar Üretiyor
Balıkesir'in Manyas ilçesinde 3 yıl önce işçi olarak girdiği fırını alan Sevil Can, yanında çalıştırdığı 5 kadınla günde bin 700 ekmek üretiyor

 Balıkesir'in Manyas ilçesindeki Darıca Mahallesi'nde faaliyet gösteren Sevil Can'a ait fırında çalışan kadınlar, ninelerinden, annelerinden öğrendikleri ekşi mayalı ekmekler üretiyor.

Kadınlar, hamurun yoğurulmasından fırında pişirilip tüketiciye ulaşmasına kadar tüm işleri titizlikle gerçekleştiriyor.

Evlerinde daha önce geleneksel ekşi mayalı köy ekmeklerini kendi ihtiyaçları için yaptıklarını anlatan kadın işçiler, iş veren Sevil Can'ın, fırında bu ekmeği üretmeleri konusundaki teklifine, önce başaramayacaklarını düşünüp tereddütle baktıklarını ancak daha sonra, geleneksel ekmeğin çevredeki tüketicilerin de sofralarında yer alması için işi kabul ettiklerini söyledi.

Fırın sahibi Sevil Can, fırınlarda hep erkekler çalışmasına karşın kadınları daha titiz olmalarından ve ekmeğe daha güzel şekil vermelerinden dolayı tercih ettiğini belirterek, "Üç yıl önce buraya işçi olarak girdim, fırının sahibi yabancıydı, fırını devretmek istediğinde ben aldım. Altı aydır fırını ben işletiyorum, 5 kadına istihdam sağladım." diye konuştu.

İstanbul'a bile ekmek gönderiyorlar
Can, şunları kaydetti:

"Kadınlar bana göre bu işi de çok iyi yapıyorlar. Ekmek üretiminde taleplere yetişemiyoruz. Manyas'ta iki şubemizin yanında, kırsal mahallelere, İstanbul'a haftada iki gün istek üzerine tam buğday ekmeği gönderirken, Avşa Adası ve Bandırma'ya da her gün ekmek götürüyoruz. Bölgede kadınların çalıştığı tek fırın bizimki. İşçilerimden çok memnunum."

Vardiya halinde günde ortalama bin 700 ekmek üretilen fırında istihdam edilen 6 kadından Hümeyra Ursavaş, bir yıldır çalıştığı iş yerinde tüm işleri yaptıklarını anlattı.
 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.