Bu gece Kadir Gecesi

Bu gece Kadir Gecesi
Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor.

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor.

Ramazanın 27. gecesine denk gelen ve Kur'an-ı Kerim'de "Bin aydan daha hayırlı" olduğu bildirilen Kadir Gecesi bugün idrak edilecek. İslam'da, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi, "Sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece" olarak kabul ediliyor. Ayrıca Kur'an-ı Kerim'de adı geçen tek gece olarak yer alıyor. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Suresi'nde bu gece şöyle anlatılıyor: "Şüphesiz, biz onu (Kur'an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen ne bileceksin. Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir." Kovid-19 kısıtlamalarının büyük oranda kalktığı Türkiye'de Kadir Gecesi, iki yıl aradan sonra camilerde ibadet ve duayla idrak edilecek.

ÖGE: SELAMETLE KIYMET BULMA GECESİ

Konyalıların ve İslam aleminin Kadir Gecesini tebrik eden Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, “Kadir Gecesi tüm insanlığın kadrini yücelten bir gecedir. Rabbimiz bu gecede insanlığı muhatap alarak insanlığın kadrini, kıymetini, şerefini, değerini, itibarını artırmıştır. İnsanlığı İslam’la müşerref kılmıştır. Kadir Gecesi; Kur’an’la, Kur’an’ın getirdiği adâletle, merhametle, hikmetle ve selametle kıymet bulma gecesidir. Kur’an-ı Kerim’de Kadir Gecesi için müstakil bir sure tahsis edilmiştir” dedi.

BU GECE KENDİMİZE SORMALIYIZ

Öge sözlerini şöyle sürdürdü: “Kutlu misafirler olan Allah’ın meleklerine rıza-i İlahiye uygun ev sahipliği yaptık mı? Müslümanlar olarak birbirimizin kadrini, kıymetini, emniyetini, esenliğini sağladık mı? Müslümanlar olarak birbirimize merhamet, şefkat, hoşgörü gösterdik mi? Birbirimize sevgi ve saygı gösterdik mi? İnsan onurunu, şerefini yücelten hangi eylemimiz oldu? Kardeşlik bağımızın güçlendirilmesine yönelik neler yaptık? Hak, hakikat, adâlet, ahlak, erdem, fazilet, iyiliği/kötülüğü fark etme, hatayı sevaptan ayırt etme adına neler yaptık? Bütün bu değerlerin inşası için Kur’an ve sünnete bağlılığımız arttı mı? diye sormalıyız. Bizlerin her geleni Hızır, her geceyi Kadir bil şuuruyla idrak etmesi gerekir. Bu gecenin kadrini hayatımızın diğer gecelerine/gündüzlerine nakletmemiz gerekir. Rabbimiz nice Kadir Gecelerine, bayramlara kavuşmayı nasip etsin.”

manset-1.jpg

ERBAŞ: AF DİLEYELİM

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da Kadir gecesi mesajında, “Sevgili Peygamberimiz (S.A.S.) bu mübarek gece ile ilgili olarak, “Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuş ve bu gece, “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” şeklinde dua etmemizi tavsiye etmiştir. Allah’ın rahmetinin yeryüzünü kuşattığı selam gecesinde bütün günahlarımıza tevbe ederek bir daha aynı hatalara yaklaşmamak azmi ve bilinciyle af dileyelim. İçten ve samimi dualarımıza bütün insanlığı dâhil ederek kin, haset, nefret, korku, ümitsizlik ve ötekileştirmenin olmadığı; güven, sevgi, saygı, kardeşlik ve dayanışmanın hâkim olduğu bir hayatın ve dünyanın inşası için çalışma azmimizi yenileyelim ” ifadelerine yer verdi. (Havva Gül Yavuz)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.