Bu ilçedeki çiftçilerin başı büyük dertte

Bu ilçedeki çiftçilerin başı büyük dertte
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bir çok köy ve beldedeki tarım arazilerini fareler ve böcekler istila edince köylüler çareyi ilaçlama da buldu.

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde bir çok köy ve beldedeki tarım arazilerini fareler ve böcekler istila edince köylüler çareyi ilaçlama da aradı.

Sandıklı ilçesi merkez ve köylerinde arpa, buğday tarlaları başta olmak üzere tarım arazileri fareler tarafından istilaya mağruz kaldı. Tarıma arazileri farelerin yuvaları haline gelirken, fareler arazilerde ki arpa ve buğday gibi bir çok hububatı ve hububatların köklerini yiyerek de zarar yapmakta. Piyasa da ilaç olmadığından dolayı ve çaresiz kaldıklarını söyleyen üreticiler ise ziraat odasından temin ettikleri sisleme makinesi yardımı ile fare yuvalarına ilca, mazot ve su karışımını basarak mücadelelerini sürdürüyor. Fare ile mücadelede başarısız olmaları halinde hasat zamanında ürün elde edemeyeceklerini söyleyen çiftçiler, yetkililerin arazilerde inceleme yapmalarını ve ilaç temin etmelerini istiyor.

iha-20240212aw139929-3-t.jpg

ÇOK HIZLI ÜRÜYORLAR ÖNÜNE GEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL

İlaçlamanın yapıldığı Ballık Köyü Muhtarı Hasan Çatalpınar, "Ekinlerimize bu sene afaki derecede fare ve böcekler zarar uğratıyor. Fareler ile mücadele için ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne talepte bulunduk. İlçe tarımda fare ilacı yok. Köyümüzde şuan tahmini yüzde elliden fazla tarım arazisinde arpa ikinci defa işlem gördü. Bu da tapi çiftçiye ek maliyet, masraf çıkardı. Çiftçilerimiz şuan hasat vakti gibi, gübreleme, ilaçlama zamanı gibi arazide. Biz yetkililerden fare ve böcekle mücadelede çözüm üretilmesi için yardım talep ediyoruz. Fareler tarlada çıkmış olan hububatı yiyor. Çok hızlı üredikleri için önüne geçme şansımız mahalesef yok. Ziraat odasından temin ettiğimiz sisleme makinesi ile fare deliklerine ilaçlı mazot ve su karışımı vererek mücadelemizi elimizden geleni sürdürüyoruz. Ama toplu mücadele etmezsek fare ile baş etmek zor" dedi.

İlaçlama faaliyetlerini ilçedeki farklı köy ve beldelerdeki tarım arazilerinde de devam edeceği kaydedildi.

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.