Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Bu vatan da bu ekonomide hepimizin

Bu vatan da bu ekonomide hepimizin

 

      İki hafta önce etrafımızdaki ateş sönmeden doların ateşi sönmez demiştim. Maalesef etrafımızdaki ateş sönmediği gibi daha da alevlenerek büyüyor. Tabii bu da içeride dövizin yükselmesine, borsanın düşmesine sebep oluyor. Dahası ekonomik gidişatımızı sekteye uğratıyor. Yine içeride; Suriye’deki olaylar bahane edilerek provokatörlük yapılarak her tarafı yakıp yıkarak terör estirenler de ekonomimize balta vurmaya çalışıyor.

   Öncelikle şurada mutabakat sağlayalım bu vatan Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Abazasıyla, Alevisiyle ve Sünnisiyle mezhep ve ırkçılık gözetmeden hepimizindir. Bu vatana bu gibi olaylar bahane edilerek yakıp yıkmak vatan hainliği değil de nedir değerli dostlar.

  Birinci Dünya Savaşında, İkinci Dünya Savaşında, Çanakkale’de hep beraber savaşarak bu vatanı kazanmadık mı? Orada ayrımcılık mı vardı? Hep beraber şehit olmadık mı? Hep beraber gazi olmadık mı? Şimdi aynı vatanda yaşayarak aynı bayrağın altında kalarak güvenli ve istikrarlı bir şekilde yaşıyorsak bunu neye borçluyuz. Bu vatan için şehit düşen bu vatan için gazi olan atalarımıza borçlu değil miyiz? Neyi paylaşamıyoruz, bu vatanda yaşayıp da bu vatanın havasını teneffüs eden bu vatanın nemalarından faydalanan huzur, güven içinde yaşayan, bu vatanın bölünmez bütünlüğünün simgesi olan Türk bayrağını yakıyorsa yakmaya çalışıyorsa işte o vatan hainindir. Etrafımızda insanlar ülkelerinden kaçıp güvenli liman, güvenli vatan toprağı arıyorsa ve o toprağın olduğu yer Türkiye Cumhuriyeti topraklarıdır diye akın akın geliyorsa senin vatanın senin ülkeni güvenli buluyorsa sen olaylar çıkararak başka bir ülkeye sığınmak zorunda kalırsan güvenli vatan toprağı diye hangi ülkeye sığınacaksın. Suriye’ye mi? Irak’a mı? İran’a mı hangisine bunlar kendi ülkesindeki vatandaşına sahip çıkamıyorken sana nasıl sahip çıkacak. Senin ülken toprağın vatanın burası kardeşim, sen dosta düşmana karşı kendi vatanına Türkiye’ne sahip çık olaylar çıkararak hem kendine hem bu vatana zarar verme, çünkü bu vatan benim de senin de vatanındır. Belki bu olaylar dış güçlerin dış mihrakların bir oyunu, bu oyuna gelmeyelim. Kardeşim biz bu oyunu bozalım. Türkiye Cumhuriyeti 75 milyon nüfusuyla hepimizin bunu düşünelim, bunu böyle yaşayalım. Olaylar çıkmadan iki gün önce Avrupalılar Türkiye’ye gitmesin diye vatandaşlarını uyarıyorsa yine iki gün önce canlı yayın araçları ülkemize geliyorsa, bunun ne olduğunu anlamayacak kadar cahil değiliz. Kardeşim hepimiz bilinçli insanlarız Suriye’ye kendi askerini göndermeyen ama bize asker gönderin diyenlerin neden bunu istediklerini bir düşünelim. Zamanında Saddam Hüseyin’e İran’a gir bir ayda Tahran’dasın diyen bunlar değimliydi. Irak-İran savaşı tam 8 yıl sürmedi mi? Saddam’a Kuveyt’e gir diyenler yine kimlerdi? Lütfen bunları düşünerek aklımızı başımıza alalım ve bu vatanın her bir metresinin şehit kanlarıyla alındığını unutmayalım. Bu vatan alınırken de Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı Çerkez’i, Abaza’sı hepsi canını, kanını feda ederek bu toprakları aldı. Toprağımıza, vatanımıza, bayrağımıza sahip çıkmakta hepimizin görevi bunu unutmayalım.

      ABD ekonomisi ile ilgili olumlu veriler gelmeye devam ediyor. Tarım dışı istihdam verisi beklenilenden çok çok iyi geldi. 2008 yılından beri işsizlik ilk defa 5,9 seviyelerine geldi. Tabii rakamlar iyi gelince ABD Merkez Bankası FED faiz artıracak beklentisi ile dolara olan ilgi artarak büyüyor. Bu tüm gelişmekte olan ülkelerde var. Arjantin, Güney Afrika, Hindistan, Brezilya birde bunun üstüne Suriye’de yaşanan IŞİD olayı eklenince içeride doların ateşi düşmüyor. IŞİD meselesi bir çözüme kavuşmadan dolardaki düşüler kalıcı olmayacaktır.. Çünkü IŞİD o bölgeyle olan tüm ticaretimize sekte vuruyor. Yaptıkları saldırılar içerde farklı karışıklıklara neden oluyor. Bu tedirginlikte doların düşmesini engelliyor. Yazımın başında söylediğim gibi etrafımızdaki ateş çemberi dağılmadan doların ateşi düşmeyecek. Önümüzdeki günlerde yine dövizdeki dalgalanma devam edecektir. Kısa vadede 2,230-2,320 bandında bir dolar/TL kurları, Euro/TL için 2,820-2,920 bandında dalgalanma bekliyorum. Euro\Dolar için yukarıda 1.2760’lı seviyeler zirve olarak gözüküyor. Altın ise son iki gündür yükseliş yaşamakta fakat yatırımcıların bunu satış fırsatı olarak yorumlayacaklarını düşünüyorum. Altın önümüzdeki günlerde yine satış baskısı altında kalmaya devam edecektir. Çünkü ABD Merkez Bankası FED’in faiz artıracak olması Euro’da yaşanan negatif faiz Altın’ı satış baskısı altında bırakacaktır.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR