Bu yılki tema "Vakıf ve Sivil Toplum"

Bu yılki tema "Vakıf ve Sivil Toplum"
Vakıflar Genel Müdürü Ertem:- "Her yıl bir temayla Vakıf Haftası'nı kutluyoruz. Bu seneki Vakıf Haftası'nın teması 'Vakıf ve Sivil Toplum' olarak belirlendi. 'Sivil toplumun gelişimine vakıfların katkısı ne olabilir' noktasında çeşitli panellerimiz gerçek

ANKARA (AA) - İLKAY GÜDER/AYNUR EKİZ - Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, her yıl bir temayla Vakıf Haftası'nı kutladıklarını belirterek "Bu seneki Vakıf Haftası'nın teması 'Vakıf ve Sivil Toplum' olarak belirlendi. 'Sivil toplumun gelişimine vakıfların katkısı ne olabilir' noktasında çeşitli panellerimiz gerçekleşecek." dedi.

Ertem, "9-15 Mayıs Vakıf Haftası" dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, temel amaçlarının toplum nezdinde vakıfların bilinirliğini artırmak, fonksiyonlarıyla alakalı kamuoyunda bilinç seviyesinin yükselmesine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Vakıf meselesinin çok fark edilen ve bilinen bir mevzu olmadığını ifade eden Ertem, bu tarz organizasyon ya da faaliyetlerle kendilerini tanıtabildiklerini belirtti.

Ertem, kurum olarak son zamanlarda her iki amaca yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirerek bilinirliklerinin artmasına katkı sağlayan restorasyon ve yardımların bu noktada örnek verilebileceğini bildirdi.

Vakıf Haftası dolayısıyla her yıl 25 bölgede çeşitli organizasyonların düzenlediklerini vurgulayan Ertem, "Biz her yıl bir temayla Vakıf Haftası'nı kutluyoruz. Bu seneki Vakıf Haftası'nın teması 'Vakıf ve Sivil Toplum' olarak belirlendi. Bu yıl da sivil toplum-vakıf ilişkisiyle ilgili etkinliklerimiz olacak. Yani 'Sivil toplumun gelişimine vakıfların katkısı ne olabilir' noktasında çeşitli panellerimiz gerçekleşecek." diye konuştu.

- Fuad Köprülü'nün makaleleri kitaplaştırıldı

Ertem, Ankara'da bu konuyla ilgili bir panel yaptıklarını, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesiyle sivil toplum konulu bir tartışma platformunun oluşturulacağını bildirdi. Geçmişten itibaren vakfedenlerin hayrına mevlit okutulduğunu aktaran Ertem, öğrencilerin hafta dolayısıyla vakıf müzelerinde ağırlandığını vurguladı.

Ayrıca bu seneye özgü "Fuad Köprülü'nün ölümünün 50. yılı" konulu bir panel düzenlediklerini ifade eden Ertem, "Kendisi Vakıflar Dergisi'nin ilk sayılarında önemli makaleler verdi. Biz de Vakıflar Dergisi'nin 75. yılı hatırasına yaptığımız çalışmada, Fuad Köprülü'nün bu makalelerini kitaplaştırdık." dedi.

- "Bugüne kadar öyle bir talep gelmedi"

Osmanlı vakıf medeniyetinin küçük çaplı dahi olsa bugün de yaşadığını belirten Ertem, bunun vakıfların alanlarının daralmasından kaynaklandığını söyledi.

Eskiden Balkanlarda, Afrika'da, Ortadoğu'da vakıfların bulunduğunu hatırlatan Ertem, "Şimdi Anadolu'dayız. O nedenle de topraklarımızda vakıf icraatlarını yerine getiriyoruz. Bir bağlamda o vakıf medeniyetinin devamı anlamında Vakıflar Genel Müdürlüğü önemli bir fonksiyon üstleniyor." diye konuştu.

Kurumun, Osmanlı'dan intikal eden ve yöneticisi kalmayan vakıfları idare ettiğini ifade eden Ertem, onun dışındakilerin ise denetimini yaptıklarını dile getirdi.

Osmanlı'dan intikal eden 52 bin vakıf bulunduğunu belirten Ertem, "Cumhuriyet sonrası kurulan 5 bin 100 civarında vakfın denetimini yapıyoruz. Öte yandan 168 cemaat vakfı ile 270 civarında da mülhak vakıf var" dedi.

Osmanlıda çok ilginç amaçlı vakıflar olduğunu ancak bu vakıfları bugün yaşatabilmenin çok mümkün olmadığını anlatan Ertem, şöyle devam etti:

"Günümüzde artık sosyal devlet anlayışının bütün fonksiyonlarını devlet yerine getiriyor, bize bir şey kalmamış. Bir sağlık yardımı yapacak olsak dahi devlet 'Bütün vatandaşlarım sağlık güvencesi altındadır' dediği için biz o alanda çok fazla bir şey yapamıyoruz."

Türkiye'de yaşayan ve maddi durumu iyi olan Suriyeli vatandaşların bir vakıf kurma talepleri olmadığını aktaran Ertem, "Bugüne kadar öyle bir talep gelmedi. Ben inanıyorum ki onlar bu sürecin sona ereceğini düşünerek bu yola tevessül etmiyor ama Suriyeli sığınmacılara yönelik maddi kaynak sağlıyorlar. Bu da onların iyi niyetlerinin göstergesidir." değerlendirmesinde bulundu.

- Ankara ve İstanbul'da Vakıf Haftası etkinlikleri

TBMM'de, 9 Mayıs Pazartesi günü Vakıf Haftası etkinliklerinin açılışı gerçekleştirilecek. Törene Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da katılması bekleniyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü konferans salonunda 10 Mayıs Salı günü "Vakıf ve Sivil Toplum Sempozyumu" düzenlenecek. Sempozyumda Prof. Dr. Bahaeddin Yediyıldız ve Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ'ın aralarında bulunduğu birçok akademisyen sunum yapacak.

İstanbul'daki etkinlikler kapsamında ise 12 Mayıs Perşembe günü "Vefatının 50. yılında Ord. Prof. Dr. Mehmed Fuad Köprülü" paneli yapılacak.

Panelde Prof. Dr. Kemal Eraslan ve Prof. Dr. Kemal Yavuz, Köprülü'nün tarih çalışmaları hakkında bilgi verecek. Aynı gün Ankara'da Taceddin Dergahı Camisi'nde vakıf ecdadının ruhuna ithafen Kur'an-ı Kerim tilaveti gerçekleştirilecek ve mevlit okunacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.