'Bu Zilleti Yaşatanlar En Ağır Şekilde Cezalandırılacak'

'Bu Zilleti Yaşatanlar En Ağır Şekilde Cezalandırılacak'
Genelkurmay Başkanlığından FETÖ'nün darbe girişimi ile ilgili yapılan açıklamada, "Bu zilleti ve rezaleti, yaşatan alçaklar en ağır şekilde cezalandırılacaklardır." denildi

ANKARA (AA) - Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili, "Bu zilleti ve rezaleti, Türkiye Cumhuriyeti Devletine, mazisi şan ve şerefle dolu Türk Silahlı Kuvvetlerine ve asil milletimize yaşatan alçaklar en ağır şekilde cezalandırılacaklardır." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimiyle ilgili aynı gün saat 16.00 sularında MİT tarafından verilen bilginin, Genelkurmay Karargahında, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in katılımıyla değerlendirildiği anımsatıldı.

Bu değerlendirmeye bağlı olarak, Genelkurmay Başkanı Akar tarafından, Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezi telefonla aranarak, Türk hava sahasında ikinci bir emre kadar hiçbir askeri hava aracının (uçak, helikopter vb.) havalanmaması, havada bulunanların derhal üslerine dönmesi, Kara Havacılık Komutanlığına gidilerek orada bulunan personel konularında ve hava araçlarının uçmaması dahil gereken her türlü tedbirin alınması, Etimesgut’taki Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığına gidilerek tank ve zırhlı araçlar başta olmak üzere tüm araçların hareketlerinin durdurulması ve hiçbir şekilde dışarı çıkmamaları yönünde gereken tedbirlerin alınması emirlerinin ilgili personele verildiği belirtildi.

Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Güler tarafından da Genelkurmay Başkanı Akar'ın emriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Merkezi'nin arandığı ve Türk Hava Kuvvetlerine ait tüm hava araçlarının uçuşlarının durdurulması talimatının verildiğinin belirtildiği açıklamada, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin ayrılmaz bir parçası olan ve milleti için var olan Hava Kuvvetlerine sızmış olan illegal çete mensubu terörist hainlerin (FETÖ) girişimlerine yönelik olarak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın talimatları doğrultusunda büyük çoğunluktaki mensupları ile mücadele edilmiş ve durum kontrol altına alınmıştır." ifadesi kullanıldı.

Genelkurmay Başkanlığının, uçuşların durdurulması ve havadaki görevli uçakların indirilmesine ilişkin talimatı Hava Kuvvetleri Harekat Merkezine ilettiği, bu direktifin Eskişehir'deki Hava Harekat Merkezi tarafından tüm birliklere tebliğ edildiği, uçuşların durdurulmasına ilişkin işlemlerin saat 19.26 itibariyle tamamlandığı ve direktifin 19.56 ve 20.31 itibariyle tüm birliklere teyyiden tekrar iletildiği de açıklamada yer aldı.

Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi ve Eskişehir’deki Hava Harekat Merkezinde görevli ekiplerce direktifin gereğinin yakından takip edildiği, tüm bu ikaz ve uyarılara rağmen 21.45’ten itibaren bir kısım meydanlardan değişik tanıtıcı kodlar ve çağrı isimleri kullanılarak kalkış yapıldığının tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada, şunlar belirtildi:

"İllegal çete mensubu hain teröristlerce (FETÖ) öncelikle Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi'nin kontrol altına alınmasının istenmesi üzerine İstanbul'da bulunan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal tarafından Ankara'da Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Vekiline Hava Kuvvetleri Harekat Merkezinin teröristlerden temizlenmesi ve tüm bağlantıların kesilmesi talimatı verilmiştir. Talimatın gereği yapılarak Hava Kuvvetleri Harekat Merkezi işlevsiz hale getirilmiştir. Aynı anda tüm yetkilerin Eskişehir’deki Hava Harekat Merkezinde olduğu, Hava Kuvvetleri Harekat Merkezinin hiçbir talimatının yerine getirilmemesi, Hava Kuvvetleri Komutanı talimatı olmadan hiçbir uçuşa izin verilmemesine ilişkin direktif, mesaj ile tüm birliklere yayımlanmıştır. Ayrıca Hava Kuvvetleri Komutanı Ankara'da Akıncı Üssü lojmanları bölgesinde bulunan Orgeneral Akın Öztürk'ü arayarak kendisine 4'üncü Ana Jet Üssü Akıncı'dan kalkan uçakların yasa dışı olduğunu, ivedilikle Akıncı'ya giderek oradaki kalkışmada bulunanları ikna etmesini istemiştir."

-"Kalkışmanın üç meydan ile sınırlı olduğu belirlendi"


Üs komutanlarına verilen doğrudan direktifler sonucu, kalkışmanın 3 meydan ile sınırlı olduğunun belirlendiği ifade edilirken, Eskişehir Hava Harekat Merkezinde bulunan personeli takviye amacıyla, üst rütbeli generallerin görevlendirildiği kaydedildi.

Açıklamada, bu işlemlerden sonra İstanbul'da Karargah dışında bulunan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal ve beraberindeki Muharebe Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver'in illegal çete mensubu terörist hainler (FETÖ) tarafından gözaltına alındığı belirtildi.

Başbakan Binali Yıldırım ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık'ın bilgisi ve direktifleri doğrultusunda planlamalar yapıldığı, öncelikle illegal kalkışlara reaksiyon olarak, değişik meydanlardan F-16 alarm reaksiyon uçaklarının kaldırılarak havadaki uçakların inişe zorlandığı, talimatlara uymamaları durumunda vurulacağının bildirildiği de açıklamada yer aldı.

Ardından uçakların kalkış yapmalarını engellemek amacıyla meydan üzerinde baskı kurulduğu, Akıncı meydanındaki uçuş pistlerinin F-4 uçakları ile bombalanarak kapatıldığı, buradan kalkış yapmak isteyen helikopterlerin taciz ateşiyle engellenerek, meydanın kontrol altına alındığı ifade edildi.

Bunlara ilave olarak illegal çete mensubu terörist hainlerin (FETÖ) teslim olmalarını sağlamak maksadıyla, üs içindeki bazı noktaların bomba ile vurularak baskının devam ettirildiği ve eylemin kırılmasının sağlandığı vurgulandı.

-"En ağır şekilde cezalandırılacaklardır"


Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu zilleti ve rezaleti, Türkiye Cumhuriyeti Devletine, mazisi şan ve şerefle dolu Türk Silahlı Kuvvetlerine ve asil milletimize yaşatan alçaklar en ağır şekilde cezalandırılacaklardır. Türk Silahlı Kuvvetleri en genç erinden en yüksek rütbeli general/amiraline kadar tüm personeliyle demokratik hukuk sistemi içerisinde Devletimizin ve yüce Milletimizin emrinde, görevinin başındadır."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.