Metin Bilgili

Metin Bilgili

Bugün arife, kabir ziyaretlerini unutmayalım

Bugün arife, kabir ziyaretlerini unutmayalım

İbret alma noktası: Mezarlıklar

On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif içerisinde özellikle de Cuma günleri ve Kadir Gecesi’nde mezarlıklar da yoğun ilgi gördü. Ebedi aleme göçüp gitmiş yakınlarını ziyaret edip kabirleri başında Yasin-i Şerif, aşır ve dua okuyanlar, yoldan geçip giderken kabristana dönüp, “yok mu bana da bir Fatiha okuyacak?” diye bekleyenlerin ruhuna hediye edenler kısaca bu ramazanda da yollar yine sıklıkla mezarlıklara düştü.

Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü il genelindeki tüm mezarlıkların bakım ve temizliğini titizlikle yerine getirirken, bazı merkezi mezarlıklarda ise araç imkanı ile yaşlılar ve yürüme zorluğu çekenler kabirlerin başına kadar taşınıyor. Tüm Türkiye’ye örnek olacak bu uygulamalar son derece olumlu tepkiler alıyor.

İnsana ölümü ve ahireti hatırlatan ve ahireti için ibret almayı sağlayan kabristanlar gerçekten insanı takvaya yöneltiyor. Kişilerin iyilik yapmaya yönelmesi, toprağın altını daha çok düşünerek hal ve hareketlerine çeki düzen vermesi de mezarlıklarda sıklıkla şahit olduğumuz bir tablodur. Ölüler adına yapılan hayır ve hasenâtın sevabının onlara ulaşacağı sahih hadis delili ile sabittir. Ölüler ziyaret edilirken, onların ruhları için Allah’a dua edilir, Kur’an okunur, yapılan iyiliklerin sevabı bağışlanır. Kabir ziyareti sırasında konuşulanları kabirdeki kişinin duyduğu ve verilen selâmı aldığı hadislerle sabittir. Bu nedenle onlarla hasbuhal etmek de güzel bir şeydir. Mezarlıklardan eli boş dönmemeliyiz. Mutlaka dersler alıp, her nefsin ölümü tadacağı gerçeğini en derinden idrak etmeliyiz. Yoksa kabir ziyaretleri bir ritüel olacak, ebediyete göçenler bayramdan bayrama hatırlanmakla kalacaktır.

Bugün arife… Mezarlık ziyaretlerinin en yoğun olacağı bir gün. İnşallah kabristan ziyaretlerini gerçekleştirip okuyup hediye edeceğimiz kuranlarla dualarla ölülerin de ruhlarını şâd ederiz. 

kabristan-(3)-001.jpgkabristan-(3)-001.jpgkabristan-(1)-001.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Metin Bilgili Arşivi
SON YAZILAR