Bulgaristan'da HÖH partisinin kurultayı

Bulgaristan'da HÖH partisinin kurultayı
Hak ve Özgürlükler Hareketi Genel Başkanlığına Mustafa Karadayı seçildi-HÖH Genel Başkanı Karadayı:-“Günümüzde en önemli görevimiz partimizin birlik ve beraberliğini korumaktır”-HÖH Onursal Başkanı Doğan:-“Güçlü, iyi niyetli olalım, nefretin diline kurban

SOFYA (AA) - Bulgaristan’da üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nde genel başkanlığa tek aday olan Mustafa Karadayı seçildi.

"Özgürlük, birlik ve birliktelik" sloganıyla başkent Sofya’nın Ulusal Kültür Sarayı’nda (NDK) düzenlenen 9. kurultaya 900 delege ile 600 konuk katıldı.

Partinin en kıdemli üyelerinden Ünal Lütfi, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, HÖH'ün Bulgaristan’daki en büyük liberal parti olduğunu söyledi.

Konuşmasında Bulgaristan-Türkiye ilişkilerine değinen Lütfi, “Bu ilişkiler daima iyi komşuluğa dayanmıştır. HÖH her zaman Batı Balkanları ve Türkiye’yi Avrupa’nın ayrılmaz bir parçası olarak görmüştür. Bu ülkenin Avrupa Birliği’nde bir yeri olduğuna inanmıştır.” dedi.

Lütvi, Bulgaristan’daki hükümet ne olursa olsun bu ilişkilerin devam edeceğine inandığını ifade etti.

HÖH Genel Başkanı Mustafa Karadayı ise seçim öncesi yaptığı konuşmada, “HÖH Bulgaristan siyasi yaşamında gerekli bir faktör olarak varlığını sürdürüyor. Günümüzde en önemli görevimiz partimizin birlik ve beraberliğini korumaktır.” dedi.

Mustafa Karadayı, 25 Aralık'ta partiden ihraç edilen eski Genel Başkan Lütvi Mestan’ı ima ederek, “Son 25 yılda bir çokkez HÖH’nin özünü değiştirmek isteyenler olmuştur. Farklı siyasi projeler ortaya atılmıştır. Değer taşıyan ‘özel kodumuz’ tüm bu çabalara karşı dayanaklı kalmayı başarmıştır” dedi

Karadayı, “Dünyaya bir kez daha diğerler gelip geçerken, HÖH’ün ayakta kalmayı başardığını kanıtlayalım. Özellikle sağcı güçlerin etkisinde HÖH daima ‘suçlu pozisyonunda olan parti’ olarak gösterilir ancak nefretin dilinin ülkemizde ‘resmi dil’ durumuna gelmesine izin vermeyelim.” çağrısında bulundu.

HÖH’ü parçalama girişimlerinin başarısız olacağını söyleyen Karadayı, “Bu girişimler yurt dışında laboratuvar ortamında yapılmıştır.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından tek aday ile gidilen seçimde HÖH Genel Başkanlığına Mustafa Karadayı seçildi.


- Uzun aradan sonra ilk kez resmi etkinliği katıldı


HÖH’ün 19 Ocak 2013'te 8. kurultayda bir suikast girişimine hedef olduktan sonra partinin genel başkanlığından çekilen Onursal Başkan Ahmet Doğan, ilk kez resmi bir etkinliğe katıldı.

Kurultay çalışmalarını locadan izleyen Doğan, HÖH’ün Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili Filiz Hüsmenova’ya okuttuğu tebrik mesajında, “Güçlü, iyi niyetli olalım, nefretin diline kurban olmayın. Geri kalan her şey sizlere yaşamın gerçek mantığını gösterir. Ülkenin demokratik siyasi yaşamının bir parçası olan son 25 yılında HÖH’ün Bulgaristan’a ve barışa stratejik bir yatırım olduğunu kanıtlamıştır” ifadesini kullandı.

Konuşması delegeler tarafından dakikalarca ayakta alkışlanan Doğan, kurultay çalışmalarında aktif rol oynayarak, basına kapalı bölüme de katıldı.

-HÖH partisi

Türk Müslüman ve son dönemde Romanların da aktif olarak katıldığı Hak ve Özgürlükler Hareketi 1990 yılında, ülkenin komünizmden çıkmasının ardından kurulmuştu. O dönem 33 kişinin kuruluşuna imza attığı parti bugün 240 sandalyeli Bulgaristan Parlamentosu’nda üçüncü en büyük muhalefet gücü olarak 30 kişilik gruba sahip.

Partinin “değişmez” Genel Başkanı Ahmet Doğan, 2013 yılında düzenlenen 8. kurultayı sırasında Oktay Enimehmedov (23) adlı bir üniversite öğrencisinin silahlı saldırısına hedef olmuştu. Enimehmedov, kürsüde konuşma yaparken Doğan'ın başına dayadığı tabancayı üç kez ateşlemeye çalışmış ancak silah tutukluk yapmıştı. Başta HÖH’ün bugün seçilen yeni Genel Başkanı Karadayı olmak üzere birçok delegenin girişimi ile etkisiz hale getirilen saldırgan, sadece "holiganlık girişiminden" suçlu bulunarak cezalandırılmıştı.

Suikast girişiminin ardından genel başkanlık görevinden çekilen Doğan'ın yerine vekili olarak milletvekili Lütvi Mestan seçilmişti.

Kuruluşundan bu yana siyasi rakipleri dahil türlü siyasi güçleri ile koalisyona girerek veya işbirliği yaparak iç politikada daima kilit rolü oynayan HÖH, Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından yönetim krizine girmişti. Bu sırada parlamento kürsüsünden Türkiye ve NATO’ya destek veren konuşma yapan Mestan, bu tavrından dolayı 25 Aralık 2016'da parti başkanlığı ve üyeliğinden ihraç ettirilmişti. Mestan, kendisini izleyen 5 milletvekili ile HÖH parlamento grubundan ayrı, bağımsız milletvekili olarak çalışmalarını sürdürmüştü.

Bu arada Lütvi Mestan, 10 Nisan'da Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar (DOST) partisini kurmuştu.

HÖH’ün yeni seçilen Genel Başkanı Mustafa Karadayı da Ahmet Doğan’ın en yakın görüş ortaklarından biri olarak tanınıyor. Geçmişte iki dönem HÖH’nin gençlik kolu başkanlığının yanı sıra iki dönem milletvekilliği yapan Karadayı partiye karşı sadık ve dürüst tavırları ile tanınıyor.

HÖH kurultayına Türkiye’den CHP ve MHP’den milletvekili heyetleri, Bulgaristan göçmenlerinin yaşadığı bölgelerinden belediye başkanları, göçmen örgütleri liderlerinin yanı sıra çok sayıda ülkenin diplomatik temsilcilileri de katıldı. Kurultayda Bulgaristan parlamentosunda başlıca siyasi güçler ve Avrupa Parlamentosu ile Liberal Enternasyonel’in temsilcileri de hazır bulundu.

Bulgaristan'da HÖH partisinin kurultayı

Bulgaristan'da HÖH partisinin kurultayı

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.