Bulgaristan'da Siyasi Partiler Türklere Temsiliyet Hakkı Tanımıyor

Bulgaristan'da Siyasi Partiler Türklere Temsiliyet Hakkı Tanımıyor
BSP Yüksek Konseyi üyesi Mümin, siyasi partilerin, kapılarını Türkler için kapalı tutmaya devam ettiklerini söyledi

SOFYA (AA) - Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) Yüksek Konseyi üyesi ve Kırcaali Vali Yardımcısı Nazmi Mümin, ülkedeki siyasi partilerin, kapılarını Türkler için kapalı tutmaya devam ettiklerini söyledi.

AA'ya açıklamalarda bulunan Mümin, üyelerinin çoğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) dışındaki partilerin Türkleri görmezlikten geldiğini belirtti.

Bulgar siyasi partilerinin Türklere açık olduklarını beyan etseler de hala kendilerinden farklı olanları eşit haklara sahip vatandaş olarak kabul edemediklerini belirten Mümin, "Türkler, HÖH dışında alternatif aradıklarında her zaman birileri ortaya çıkarak aşırı milliyetçi ve ırkçı söylemlerle kamuoyunu meşgul ediyor ve etnik gerginlik yaratıyor. Bu durum Türklerin bir partide toplanmasına neden oluyor. Bu kutuplaşmanın ise toplum ve Bulgaristan için yararlı olduğunu düşünmüyorum."

Bulgar partilerin Türklere kaplı olduğunu ifade eden Mümin, kendi partisinden örnek verdi. BSP'nin parlamento grubunda Türk isimli tek bir milletvekilinin olmadığını söyleyen Mümin, partisinin hiç bir zaman Türk kökenli birini bakan, bakan yardımcısı veya vali olması için teklifte bulunmadığını kaydetti.

Diğer partilerin de ülkedeki Türklere yaklaşımında farklı bir tutum göstermediklerine işaret eden Mümin, "Ülkedeki Türkler, ne merkezi yönetimden ne de yerel yönetimlerden izole edilebilir. Edilirse toplumda derin ayrımcılık meydana gelir. Bu da devletin istikrarı açısından sağlıklı değil" dedi.

Bulgaristan'ın siyasi hayatında büyük sorunun, ülkedeki Türklere HÖH dışındaki siyasi partilerde temsiliyet hakkı tanınmamasından kaynaklandığını savunan Mümin, Türklerin sadece HÖH'e oy vermekle suçlandığını ancak HÖH dışındaki siyasi partilerin kapılarını Türkler için kapalı tutmaya devam ettiklerini söyledi. Mümin, "Bulgaristan'da bilinçleri 19. asrın sonlarına kilitlenmiş insanlar var ve bu insanlar toplumun lokomotifi olmak istiyor. Ayrımcılık Bulgar toplumunu zehirliyor" dedi.

Bulgaristan'da Türk ve Müslümanların siyasi temsilcileri konumundaki HÖH ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) dışındaki siyasi partilerin üst yönetimlerinde Türkler bulunmuyor. Nüfusu 7.3 milyon olan Bulgaristan'da resmi olmayan verilere göre yaklaşık 1 milyon Türk yaşıyor. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.