Bulgaristan'daki Seçim İçin Kurulan Sandıklarda Yoğunluk

Bulgaristan'daki Seçim İçin Kurulan Sandıklarda Yoğunluk
Bursa'da yaşayan Bulgaristan vatandaşları, ülkelerindeki parlamento seçimleri için sandık başına gitti- Sandık kurulu önünde Kiril alfabesiyle dilekçe yazma zorunluluğu sebebiyle oy kullanılan okullarda yoğunluk yaşanıyor- Bal-Göç Başkanı Özkan: - "Dün sa

BURSA AA) - Bursa'da yaşayan Bulgaristan vatandaşları, ülkelerindeki genel seçimler için oy kullanmaya başladı.

Çoğu çifte vatandaş seçmenler, Bulgaristan'ın İstanbul Konsolosluğu Bursa Hizmet Ofisi, merkez Nilüfer, Yıldırım, Osmangazi ile İnegöl ve Kestel ilçelerinde daha önceden belirlenen okullarda saat 07.00'den itibaren sandık başına gitti.

Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Prof. Dr. Yüksel Özkan, sandık görevlilerinin gergin olduğunu kaydetti.

Bazı partilerin ve özellikle belli amaçla gönderilen insanların sandık başında seçmenlere yönelik davranışlarına tepki gösteren Özkan, "Sandık görevlisi değil sanki bodyguardlar. Çok üzücü, bu tür ayrımcı politikaları tasvip etmiyoruz. İnsanları provokasyona davet ediyorlar aldıkları kararlarla. Herkesin bir sabrı var, hepimiz insanız, kimse Mars'tan gelmedi. Özellikle işleyişi yavaşlatıyorlar." diye konuştu.

- "Aniden dilekçelerin sandıkların bulunduğu odalarda doldurulması kararını aldılar"

Dilekçelerin Kiril alfabesiyle doldurulmasına itirazları olmadığını aktaran Özkan, şöyle konuştu:

"Dün sabah aniden dilekçelerin sandıkların bulunduğu odalarda doldurulması kararını aldılar. Bu kabul edilecek bir şey değil. Kiril'i bilen var, bilmeyen var. Biz bu konuda lojistik destek verirken propaganda yapmıyoruz. Bu kararın ne amaçla alındığını hepimiz biliyoruz. Bursa'da 42 sandığı 8'e düşürdüler. 3 milyonluk şehir, haliyle insanlar otobüslerle Bulgaristan'a gitti. Sonra da 'Bunu kim organize ediyor' diye bize tepki gösterdiler. Yüzlerce kilometre uzağa ata topraklarına 12 saat yol giden bu insanlar, hudutlarda partilerin paralı askerleri tarafından eziyet görüyor. Avrupa değerlerine sahip Bulgaristan'da herkes gözünü kapatıyor, kulağını tıkıyor. Tüm seçmenlerimize sağduyu çağrısında bulunuyoruz. Gerektiği zaman tepkimizi koyacağız."

Türkiye olarak Bulgaristan'dan gelen gazetecileri geri çevirmediklerini ama bazı Türk gazeteci ve vatandaşların hudutlardan geri gönderildiğini vurgulayan Özkan, ''Bulgaristan'dan 5 ulusal televizyon yetkilisi, 2 ulusal çapta radyo temsilcisi Bursa'da her türlü çekimini yapıyor. Biz onları geri çevirmiyoruz. Yapılanların manidar olduğu açıktır." görüşlerini dile getirdi.

- "Kasıtlı olarak oy vermemizi engellemek istiyorlar"

Sandık müşahidi Asan Ristemov ise ciddi provokasyonla karşı karşıya olduklarını dile getirerek, "Özellikle son gün verilen odalarda dilekçe doldurma kararı maksatlıdır. 1989'daki zulümleri tekrar bize bu yollarla hatırlatmaya çalışıyorlar. Biz her zaman Bulgaristan'ın demokrasisine bağlı olduk. Bu yapılanlar tam bir ayrımcılıktır. Kasıtlı olarak oy vermemizi engellemek istiyorlar. Bu sıkıntıları hak edecek hiçbir davranışımız olmadı. Binlerce insan Bulgaristan'a gidiyor, ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Ödül yerine ceza alıyoruz." dedi.

Öte yandan, Nedim Öztan Okulunda sabahın erken saatlerinden bu yana oy vermeyi bekleyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Oy sandıklarından görüntü almak isteyen gazetecilere görevliler izin vermedi.

Seçimde 21'i bağımsız 13 siyasi parti ve 9 ittifak, 240 sandalye için yarışıyor. Oy kullanma işlemleri saat 20.00'de sona erecek.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.