Bulgaristan’daki seçim yasası tartışmaları

Bulgaristan’daki seçim yasası tartışmaları
BGF Genel Başkanı Özkan:"Bir yandan oy kullanmayı zorunlu hale getirip, bir yandan ülke dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarını sadece diplomatik temsilciliklerde oy kullanmaya mecbur etmek büyük bir paradokstur"

BURSA (AA) - Balkan Türkleri Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu (BGF) Genel Başkanı Yüksel Özkan, Bulgaristan Parlamentosu'nda kabul edilen ve yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanma haklarını sınırlandıran seçim yasasındaki değişikliğe ilişkin, "Bir yandan oy kullanmayı zorunlu hale getirip, bir yandan ülke dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarını sadece diplomatik temsilciliklerde oy kullanmaya mecbur etmek büyük bir paradokstur." ifadesini kullandı.

Özkan yazılı açıklamasında, Bulgaristan demokrasisine bağlılığını defalarca ispatlamış olan ülke dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını fiilen ve fiziken imkansız kılacak "sadece diplomatik temsilciliklerde oy kullanma" şartını hayata geçirmenin, demokrasi adına atılmış bir geri adım, geriye doğru gidiş olduğunu savundu.

Bulgaristan dışında hayatlarını sürdürmek zorunda olan yurttaşların büyük çoğunluğunun, ülkelerini mecburen terk ettiğini belirten Özkan, "Ekonomik sebeplerle ülke dışında yaşamak zorunda olan azımsanamayacak sayıda büyük bir kitle vardır. Bu insanların tamamı Bulgaristan ekonomisine dolaylı ve direkt yollardan büyük katkı yapan insanlardır. Bu insanlar cezalandırılmayı değil, tam aksine bir teşekkürü hak ediyor." açıklamasında bulundu.

Özkan, değişiklere ilişkin metinlerde birçok çelişki bulunduğunu iddia etti.

Söz konusu değişikleri değerlendiren Özkan, şunları kaydetti:

"Bir yandan oy kullanmayı zorunlu hale getirip bir yandan ülke dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarını sadece diplomatik temsilciliklerde oy kullanmaya mecbur etmek büyük bir paradokstur. Irkçı, ayrımcı ve ayrılıkçı oluşumlar bir devletin gündemini belirleyemez. Seçimlerde oy kullanan vatandaşların sayısını artırmak için insanları teşvik etmek gerekirken, bunu fiilen ve fiziken imkansız hale getiren yasalar çıkarmak, Bulgaristan demokrasisinin lehine bir durum değildir.

Bugün gelinen noktada, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Sayın Rosen Plevneliev'in, Bulgaristan demokrasisine bağlılığını defalarca ispatlamış olan ülke dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanmasını fiilen ve fiziken imkansız kılacak olan 'sadece diplomatik temsilciliklerde oy kullanma' şartını da içeren seçim yasasını veto etmesi, ülke dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları tarafından büyük bir memnuniyetle karşılanmıştır."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.