Burkina Faso'daki olaylar

Burkina Faso'daki olaylar
Yargıtay, devrik Devlet Başkanı Compaore'nin uluslararası tutuklama kararını kaldırdı

VAGADUGU (AA) - Burkina Faso'da Yargıtay'ın, darbeyle iktidardan indirilen eski Devlet Başkanı Blaise Compaore'nin uluslararası tutuklama kararını kaldırdığı duyuruldu.

Burkina Faso ulusal basında, Yargıtay'ın, ülkede 16 Eylül'de düzenlenen askeri darbeyle ve eski Devlet Başkanı Thomas Sankara cinayetiyle bağlantısı olduğu şüphelenilen bazı kişilere askeri yargının aralık ve ocak ayında çıkarttığı uluslararası tutuklama kararlarını kaldırdığına ilişkin haberlere yer verildi.

Karardan faydalanan kişilerin sayısına ilişkin bilgi verilmedi ancak Sankara cinayetinde parmağı olduğu iddia edilen Compaore ve darbeyle bağlantısı olduğu ileri sürülen Fildişi Sahili parlamentosunun eski Başkanı Guillaume Soro'nun bu isimler arasında yer aldığı belirtildi.

Yetkililerin, prosedür hatası yapıldığı ve yargıcın Ceza Muhakemesi Kanunu'nu ihlal edip yetkisi olmadığı halde uluslararası tutuklama kararı çıkarttığı için kararların iptal edildiğine ilişkin açıklama yaptığı aktarıldı. İncelemeler sonucunda da uluslararası tutuklama kararlarının yeniden devreye girebileceği kaydedildi.

- Sankara cinayeti

Ülkede 1983-1987 döneminde devlet başkanlığı görevini yürüten Sankara, Compaore'nin 15 Ekim 1987'de düzenlediği darbede öldürülmüştü. Cinayeti aydınlatma amacıyla, Mayıs 2014'te Sankara'nın mezarı açılmış ve DNA testi yapılmıştı. Ekim ayında açıklanan otopsi raporunda ise "Burkina Faso Cumhuriyeti'nin babası" olarak adlandırılan Sankara'ya defalarca ateş edildiği bildirilmişti.

- Anayasa değişikliği krizi

Burkina Faso'da Ekim 2014'te, 1987'de iktidara gelen Compaore'nin, tekrar aday olmasına imkan veren anayasa değişikliği tasarısı ülkede krize neden olmuştu. Tasarıya karşı çıkanlar sokakları savaş alanına çevirmiş, Compaore, protestolar üzerine 1 Kasım'da istifa etmek zorunda kalmış ve Fildişi Sahili'ne sığınmıştı. Kriz, 16 Kasım'da Michel Kafando'nun bir yıl olarak belirlenen geçiş döneminin devlet başkanı olarak seçilmesiyle son bulmuştu.

- 16 Eylül'deki darbe

Eski Devlet Başkanlığı Muhafız Alayı, başkent Vagadugu'da yapılan kabine toplantısını basarak yönetime el koyduğunu ilan etmişti. Darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Kafando, bir hafta sonra iktidarı geri aldığını, başkanlığını yaptığı geçici hükümetin yönetime döndüğünü açıklamıştı.

Darbecilerin kurduğu Ulusal Demokrasi Konseyi'nin (CND) Başkanı General Diendere'nin, Compaore rejiminin Dışişleri Bakanı General Djibril Bassole'nin desteğiyle yönettiği darbecilerin, dış güçlerle iş birliği içinde olduğu iddia edilmişti.

Ülkede geçiş sürecinin sona ermesini sağlayan devlet başkanı seçimi ise 29 Kasım'da yapılmıştı. İktidara gelen yeni Devlet Başkanı Roch Marc Christian Kabore 29 Aralık'ta göreve başlamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.