Burundi Açlık Sorunuyla Karşı Karşıya

Burundi Açlık Sorunuyla Karşı Karşıya
Uluslararası aktörlerin siyasi krize çözüm bulunmadığı gerekçesiyle ekonomik yaptırım uyguladığı Burundi'de, temel gıda maddelerinin fiyatları yükseldi

BUJUMBURA (AA) - Burundi'de açlık sorunuyla karşı karşıya kalan binlerce kişinin komşu ülkelere göç ettiği belirtildi.

Ülkenin kuzeyindeki Kirundo bölgesinin yetkilisi Melchior Nankwahomba, AA muhabirine açıklamasında, Ruanda sınırına yakın Rweru ve Cohoha göllerinin çevresindeki kentlerde yaşayan ve açlık sorunu çeken 4 bin 500 Burundi vatandaşının, Muyinga ve Ngozi bölgelerine göç etmek zorunda kaldığını bildirdi.

Bölge halkından bazıları ise ailelerin, sınırı geçerek Tanzanya ve Ruanda gibi komşu ülkelere sığındığını belirtti.

Burundi'nin kuzeyi 2004-2005'te de aynı sorunla karşı karşıya kalmıştı. Bu dönemde 30'a yakın kişi ölmüş, çok sayıda kişi de komşu ülkelere kaçmıştı.

BM verilerine göre Ruanda hali hazırda, Burundi'de geçen yıl patlak veren siyasi krizden ve güvenlik krizinden kaçan 700 binden fazla sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.

Burundi'de yıllardır süren iç çatışmalar ve bir yıldır devam eden siyasi kriz, ülkenin uluslararası toplumdaki imajını olumsuz etkilerken, ekonomik yaptırımları da beraberinde getirmişti.

-Hükümetin muhalefetle uzlaşması isteniyor


Avrupa Birliği (AB), mart ayında, siyasi krizin çözümü için gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle Burundi hükümetine doğrudan finansal desteği askıya aldığını duyurmuş, Uluslararası Fransızca Konuşan Ülkeler Örgütü (OIF) de nisanda, Burundi ile işbirliğini durdurduğunu bildirmişti.

Kuruluşlar, söz konusu yaptırımların, hükümetin muhalefetle uzlaşma yoluna girmesi için yapıldığını belirtmişti.

Ülkede 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca 2 kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te 3'üncü kez devlet başkanlığı için adaylığını açıklamasının ardından şiddet olayları çıkmış, 700'den fazla kişi hayatını kaybetmiş 300 binden fazla kişi de göç etmek zorunda kalmıştı.

Yaklaşık 10 milyon nüfuslu ülkede temel gıda fiyatlarının yükselmesi açlık sorununu beraberinde getiriyor.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.