Burundi Büyükelçisi Nkurabagaya, Türk yatırımcıları ülkesine davet etti

Burundi Büyükelçisi Nkurabagaya, Türk yatırımcıları ülkesine davet etti
Burundi'nin Ankara Büyükelçisi Nkurabagaya: - "Burundi’deki siyasi durum iyi. Ama bu, sorunlarımızın olmadığı anlamına gelmiyor"- "İlişkilerimiz (Türkiye-Burundi) günden güne daha iyiye gidiyor"- "Türk yatırımcıların Burundi’ye gelmesini teşvik edecek yen

ANKARA (AA) - FUAT KABAKÇI/GÜLBAHAR SAYIM - Burundi'nin Ankara Büyükelçisi Joel Nkurabagaya, daha önce protestolara sahne olan ülkesinde siyasi durumun artık iyiye gittiğini belirterek Türk iş adamlarına ülkesindeki yatırımları artırmaları çağrısında bulundu.

Büyükelçi Nkurabagaya, ülkesindeki son durumu ve Türkiye-Burundi ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Burundi'de siyasi durumun normalleştiğini belirten Nkurabagaya, genel, yerel ve devlet başkanı seçimlerinin başarıyla tamamlandığını ifade ederek "Şu an sağlam kurumlara sahibiz" dedi.

Devlet başkanının demokratik ve şeffaf bir seçimle iktidara geldiğini kaydeden Nkurabagaya, "Görevine devam eden bir hükümetimiz ve parlamentomuz var" diye konuştu.

Nkurabagaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Burundi’deki siyasi durum iyi. Ama bu sorunlarımızın olmadığı anlamına gelmiyor. Bildiğiniz üzere, Burundi, kurumların oluşmasını ve seçimlerin yapılmasını engellemeye çalışan, demokrasi düşmanlarının protestolarına sahne olmuştu. Neyse ki tüm bunların üstesinden geldik ve gösteriler sona erdi."

Ülkede diyalog sürecinin de başlatıldığına dikkati çeken Nkurabagaya, herkesin kendi görüşünü dile getirmesini sağlamak için ulusal diyalog sürecini yürüten komisyon oluşturulduğunu belirtti.

Ruanda'nın Burundi'yi istikrarsızlaştırmaya çalıştığı iddialarına değinen Büyükelçi Nkurabagaya, Burundi hükümetinin bu konudan uzun süredir haberdar olduğunu söyleyerek "Herkes ne yaşandığının farkında. Hafta sonu halk, komşu ülke Ruanda yönetimini protesto etmişti. Burundililer çok sabretti" ifadesini kullandı.

ABD'nin Ruanda'yı, Burundi'yi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladığını ve Birleşmiş Milletler’in de Ruanda'nın faaliyetlerini gösteren raporları yayınladığını hatırlatan Nkurabagaya, şöyle konuştu:

"Ruanda'da Burundili mültecilerin bulunduğu bölgelerde çalışmalar yapan uluslararası örgütler, Ruanda'nın Burundili mültecileri, Burundi'yi istikrarsızlaştırmaya çalışan gruplara dahil olmaları için teşvik ettiğini açıkladı. Bu konu, gizli olmaktan çıktı. Ruanda dışında başka ülkeler de var. Duymuş olabilirsiniz belki, bazı yabancı liderlerin Burundi'ye yönelik konuşmalarını hiç nazik olmamıştı. Bunları takip edeceğiz."

- "Erken seçim olasılığı yok"

Ülkede halihazırda erken seçimin söz konusu olmadığını söyleyen Nkurabagaya, "Herkes siyasi ve güvenlik durumunun gelişiminden mutlu ve memnun. Bu yüzden erken seçim olasılığı yok" dedi. Başlatılan diyalog sürecine muhalefet de dahil herkesin katılacağını kaydeden Nkurabagaya, "Burundi çok yakında sorunlarına kalıcı çare bulacak" dedi.

- "İkili ilişkiler hızla gelişiyor"

Türkiye ve Burundi arasındaki ilişkilere de değinen Nkurabagaya, iki ülke arasındaki ilişkilerinin 2014 yılında Burundi'nin Ankara'da büyükelçilik açmasının ardından hızla geliştiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye ve Burundi arasındaki ilişkiler hem diplomatik anlamda hem de genel anlamda ivme kazandı. Burundi Haziran 2014'te Türkiye'de büyükelçilik açtı. İlişkilerimiz günden güne daha iyiye gidiyor. Türkiye ile birbirimizi tanımaya başladık. Ekonomik, askeri ve eğitim dahil birçok alanda anlaşmalara imza attık. Gelecekte de çok olumlu gelişmeler olacağını söyleyebiliriz."

- Burundililerin Türk pazarına ilgisi

İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin hızla geliştiğine işaret eden Nkurabagaya, Türkiye ve Burundi arasındaki ticaret hacminin artacağından ümitli olduğunu belirtti.

Nkurabagaya, "Türk yatırımcıların Burundi’ye gelmesini teşvik edecek yeni anlaşmalar için görüşmelere başladık. Burundili yatırımcılar, büyük ve gelişmiş olan Türk pazarıyla yakından ilgileniyor. Türk Hava Yolları'yla (THY) da müzakere içindeyiz. THY'nin bu yıl içinde Burundi’ye seferler başlatmasını ümit ediyoruz. Çünkü seferlerin başlaması, Burundili ve Türk iş adamlarını yatırım yapmaya teşvik edecek. Bu gelişmeler, ticaret hacminin büyümesine katkı sağlayabilir" ifadesini kullandı.

Burundi'de 10 yıl iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümet ve silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan ve 1993-2006 yılları arasında yaşanan iç savaşı sonlandıran Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın tekrar aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti. Muhalefet ve sivil toplum kuruluşları kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Şiddet olaylarına rağmen 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin ederek görevine resmen başlamıştı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.