Burundi'de şiddet

Burundi'de şiddet
Ülkenin güneyinde düzenlenen silahlı saldırılarda 3 kişi yaşamını yitirdi

BUJUMBURA (AA) - Burundi'de düzenlenen silahlı saldırılarda üç kişi öldü.

Ülkenin güneyindeki Makamba bölgesi yetkilisi Gad Niyukuri, iktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nden (CNDD FDD) Pascal Kazungu'nun silahlı kişiler tarafından öldürüldüğünü açıkladı.

Yetkililer, Mubira bölgesinde de bir kişinin evinde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybettiğini, Matana bölgesinde de bir kişinin cesedine ulaşıldığını bildirdi.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan, devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın üçüncü kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş beyan etmişti. Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Yetkililer, olayların patlak verdiği Nisan 2015'ten bu yana yaklaşık 400 kişinin öldüğünü ve 250 binden fazla kişinin ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını açıklamıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.