Burundi'de silahlı saldırı: 5 ölü

Burundi'de silahlı saldırı: 5 ölü
BUJUMBURA (AA) - Burundi'nin başkenti Bujumbura'da düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü.Polis sözcülerinden Pierre Nkurikiye, silahlı 4 kişinin başkentte...

BUJUMBURA (AA) - Burundi'nin başkenti Bujumbura'da düzenlenen saldırıda 5 kişi öldü.

Polis sözcülerinden Pierre Nkurikiye, silahlı 4 kişinin başkentte Musaga bölgesinde bir kafeye düzenlediği saldırıda 1'i asker 5 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Askerin sivil kıyafetli olduğuna işaret eden Nkurikiye, saldırganların belirli bir kişiyi hedef almadığını, sağa sola ateş açarak başkentte güvensizlik ortamı yaratmak istediklerini söyledi.

Şiddet olaylarının henüz son bulmadığı ülkedeki krize çözüm bulmak amacıyla oluşturulan ve daha sonra sekteye uğrayan diyalog sürecinin gelecek hafta yeniden başlaması öngörülüyor.

Ülkede 28 Aralık 2015'te Uganda'nın Entebbe kentinde iktidar ile muhalefet arasında başlayan diyalog süreci, hükümetin uzlaşma şartlarını kabul etmemesiyle 6 Ocak'ta askıya alınmıştı. Siyasi krize çözüm bulmak amacıyla Doğu Afrika Topluluğu tarafından 2 Mart'ta arabulucu olarak görevlendirilen eski Tanzanya Devlet Başkanı Benjamin Mkapa, geçen hafta, diyalog sürecinin 2-6 Mayıs'ta Tanzanya'nın Aruşa kentinde yeniden başlayacağını duyurmuştu.

Devlet Başkanı Danışmanı Willy Nyamitwe ise hafta başında, hükümetin Hukuk Devleti Burundi'ye Saygı Ulusal Konseyi (CNARED) platformuyla aynı masada oturmayacağını belirtmişti.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye maruz kaldı, 273 binden fazla kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.