Burundi'deki şiddet olayları

Burundi'deki şiddet olayları
BM: "Siyasi krizin başladığı nisan ayından bu yana ülkede yaklaşık 600 kişi şiddete maruz kaldı"

BUJUMBURA (AA) - BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el-Hüseyin, Burundi'de Nisan 2015'ten beri yaklaşık 600 kişinin şiddet gördüğünü belirtti.

El-Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, ülkede siyasi krizin başladığı nisan ayından bu yana en az 595 kişinin şiddete uğradığını, bu olaylardan 345'nin ise yıl başından beri yaşandığını bildirdi.

Gözaltına alınan kişileri sorgulayan güvenlik güçlerince çoğunlukla şiddete başvurulduğuna dikkati çeken El-Hüseyin, sorumluların dokunulmazlıktan faydalandığına işaret etti. El-Hüseyin ayrıca söz konusu şiddetin gittikçe arttığını, bunun verilerle de tespit edilebildiğini kaydetti.

Burundili yetkililer ise konuya ilişkin henüz açıklama yapmadı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin son raporuna göre, olayların patlak verdiği Nisan 2015'ten bu yana 400'den fazla kişi öldü, 270 binden fazla kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.