'Bütün Atamalar Sözleşmeli Öğretmen Kapsamında Yapılacak'

'Bütün Atamalar Sözleşmeli Öğretmen Kapsamında Yapılacak'
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bundan sonraki bütün öğretmen atamalarının, sözleşmeli öğretmen kapsamında yapılacağını bildirdi

 Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlendiği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

2016-2017 eğitim-öğretim yılını eksiksiz, sıkıntıya uğramadan yürütmek için çalıştıklarını belirten Yılmaz, yeni eğitim yılının geçen yıldan çok daha iyi olması için ellerinden geleni yaptıklarını anlattı.

Yılmaz, 15 bin sözleşmeli öğretmeni okulların açılacağı 19 Eylül'de göreve başlatmak istediklerini ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından öğretmenlik alan sınavlarının güvenlik gerekçesiyle ertelendiğini, bu nedenle atamaların 10 Ekim'e kaydırıldığını aktardı.

KPSS'de en yüksek puan alandan başlamak üzere, kontenjan sayısının üç katı adayın sözlü sınava çağırılacağını belirten Yılmaz, sözleşmeli öğretmenlerden 4 yıllık çalışma süresini tamamlayarak adaylık sürecinde başarılı olanların talepleri halinde görev yaptıkları eğitim kurumlarında öğretmen kadrolarına atanacaklarını bildirdi.

Bakan Yılmaz, başvuruda bulunmak için KPSS'den atanacakları alanlar için belirlenen taban puan ve üzerinde puan almış olmak şartının bulunduğunu anımsatarak, devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza da alınmaması gerektiğini de aktardı.

Yılmaz, sözleşmeli öğretmenliğe atama için yapılacak sözlü sınava katılmaya hak kazanan adayların, sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan almaları halinde başarılı sayılacağını söyledi.

Sözleşmeli öğretmenliğe atama isteğinde bulunanlara en fazla 20 tercih hakkı verileceğini, adayların başvurularında tercihleri dışına atamayı kabul edip etmediklerini de belirteceklerine değinen Yılmaz, atamaların Bakanlıkça il, ilçe veya doğrudan eğitim kurumlarına yapılacağını, ataması yapılan sözleşmeli öğretmenlerle ilgili il veya ilçe milli eğitim müdürleri arasında da sözleşme imzalanacağını bildirdi.

Yılmaz, "Sözleşmeli öğretmen olarak atananlar, ilgili hükümler doğrultusunda adaylık eğitimine tabi tutulacak. İhtiyaç fazlası konumda bulunan sözleşmeli öğretmenler istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle atamaya esas puan üstünlüğüne göre il içinde alanlarına uygun eğitim kurumlarına valiliklerce atanabileceklerdir." diye konuştu.

"TEOG sonuçları bugün açıklanacak"
Doğum ve askerlik sebebiyle sözleşmesi feshedilen sözleşmeli öğretmenlerin durumlarının haklarının saklı tutulacağını, istekleri halinde ayrıldıkları eğitim kurumlarına yeniden dönebileceklerini belirten Yılmaz, "Kadrolu öğretmenler ile sözleşmeli öğretmenlerin hakkı, hukuku, ücretleri arasında hiçbir fark yoktur." ifadesini kullandı.

Sözleşmeli öğretmenlerin yarı yıl ve yaz tatillerinde izinli sayılacağını, hastalık ve mazeret izinlerinin de verileceğini vurgulayan Yılmaz, öğretmenlerin sözleşme sürelerinin birer yıl yapılacağını, bir yılın sonunda sözleşmesi feshedilmeyenlerin sözleşme sürelerinin takip eden yıl içerisinde de geçerli olacağını, bu sürenin dört yılı geçmeyeceğine işaret etti.

Yılmaz, öğretmenlerin mazerete bağlı aile birliği, sağlık özrü ve buna benzer yer değiştirme takviminin de devam ettiğini dile getirdi.

TEOG sınavına 1 milyon 168 bin 48 öğrencinin katıldığına dikkati çeken Yılmaz, TEOG sınavına giren öğrencilerin yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanların bugün açıklanacağını belirtti.

"Paralel Devlet Yapılanmasına ait okullarda 138 bin öğrenci var"
Yılmaz, KHK ile kapatılan özel okul öğrencilerinin nakil ve diğer işlemlerine ilişkin de bilgi verdi.

Paralel Devlet Yapılanmasının darbe girişiminde bulunmasının bu kurumlarda öğrenim gören öğrencilerin hızlı şekilde bu kurumlardan ayrılmasına neden olduğunu dile getiren Yılmaz, bir kaç gün içerisinde binlerce öğrencinin terör örgütüne ait bu kurumlardan ayrıldığını, yüzlerce öğrencinin bu kurumlardan çıkışının devam ettiğini aktardı.

Yılmaz, Paralel Devlet Yapılanmasına ait okullarda 138 bin öğrenci bulunduğunu, bu öğrenciler için de Bakanlığın çalışmalarını başlattığını söyledi.

Bakan Yılmaz, KHK ile kapatılan özel okullardaki toplam öğrencilerden 20 bine yakın öğrencinin özel okullara, 60 bine yakın öğrencinin de devlet okullarına geçtiğini bildirdi.

Darbe girişimi sonrası özel ve devlette görevden alınan personelle ilgili de bilgi veren Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kayyuma devredilmiş kurumlar dahil, Paralel Devlet Yapılanması ile ilgili okul ve kurumlarda çalışan 27 bin 424 eğitim personeli ve diğerler personelin çalışma izinleri iptal edilmiş durumdadır. Bu personelin resmi veya özel eğitim kurumlarında görev almasına izin verilmeyecektir. Terör örgütüyle bir şekilde irtibatlı olduğu değerlendirilen 33 binin üzerindeki kamu görevlisi hakkında da görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmıştır. Bu personelin yaklaşık 100 kadarı merkez teşkilatında görev yapmaktadır. Bu kişiler hakkında gerekli inceleme ve değerlendirme çalışmaları mümkün olan en kısa sürede tamamlanacak ve KHK ile haklarında nihai karar oluşturulan komisyonca verilecektir."

"Yerleştirmelerde öğrencilerin puanlarını dikkate alacağız"
Askeri okullardaki öğrencilerin tercih işlemlerine ilişkin de Yılmaz, tercihlerin e-Okul sistemi üzerinden zamana bağlı olmaksızın 22 Ağustos tarihine kadar alınacağını belirtti.

Kapatılan Kuleli Askeri Lisesi, İzmir Maltepe Askeri Lisesi, Bursa Işıklar Askeri Lisesi, İstanbul Heybeliada Asker Lisesi, Ankara Bando Astsubay Hazırlama Okulu öğrencilerinin nakillerine de değinen Yılmaz, "Geçen yıl 9. sınıfta okuyup bu yıl 10. sınıfa geçen öğrencilerimiz fen ve sosyal bilimler liseleri dışındaki bütün ortaöğretim kurumlarını tercih edebileceklerdir. Fen ve sosyal bilimler liseleri 9. sınıftan itibaren farklı bir program uyguluyorlar. Müfredat arasında uyumsuzluk olduğundan dolayı bu liseler hariç tutuldu. Yine Bando Mızıka Okulu'ndaki çocuklar da güzel sanatlar liselerine nakil yoluyla başvuru yapabileceklerdir." değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, 10. sınıfta müfredatın farklılaştığını hatırlatarak, "Meslek liselerinde, imam hatip liselerinde farklı müfredat uygulanıyor. Dolayısıyla 10. sınıftan 11. sınıfa, 11. sınıftan 12. sınıfa geçen öğrenciler sadece puanlarına uygun Anadolu liselerine kayıt yaptırabilecekler. Bu öğrenciler il ve ilçelerdeki milli eğitim müdürlüklerinden nakil komisyonuna başvuracak ve yerleştirme işlemlerini bu komisyonlarca gerçekleştirileceğiz. Öğrenciler ülke genelinde istediği ili de tercih edebileceklerdir. Yerleştirmelerde öğrencilerin puanlarını dikkate alacağız." ifadesini kullandı.

Öğrencilere SBS veya TEOG'da o dönem tabi olduğu sisteme göre aldıkları puanlar üzerinden tercih hakkı vereceklerini belirten Yılmaz, "Örneğin öğrenci taban puanı 470 olan bir Anadolu lisesine girmek istiyorsa oraya yetmiyorsa puanına uygun liseye yerleştirmesi yapılacaktır." dedi.

"Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin ücret ve sosyal hakları aynı"
Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, sözleşmeli öğretmenliğe ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Evlatları olduktan sonra anne babalar kendilerini de unuturlar. Bu kadar değerli evlatlarınızı, daha önce görmediğiniz bir kişiye evladınızı götürüp teslim eder misiniz? Diyelim ki öğretmen denilen bir kimliği var. Peki bu seri katil midir, farklı nitelikleri mi vardır? Dolayısıyla daha farklı nitelikler aranması gerekmez mi yazılı sınavın yanında? Dolayısıyla, ehliyet ve liyakat esas şimdi sağlanacaktır. Bundan milletin gönlü rahat olsun. Çünkü biz Türkiye'nin geriye gitmesini istemeyiz, ileriye gitmesini isteriz. 2023 hedeflerimiz var, insanımız daha özgür, daha demokratik bir ortamda ve daha refah içinde yaşasın diyoruz. Bunu da liyakatta ve ehliyette geriye giderek değil, daha ileri giderek yakalayacağımıza inanıyoruz. Dolayısıyla bize güvenin."

Bakan Yılmaz, sözleşmeli öğretmenlerle kadrolu öğretmenlerin ücret, ek ders ücreti ve sosyal haklar bakımından birebir aynı olacağına dikkati çekti.

Yılmaz, bundan sonraki bütün öğretmen atamalarının sözleşmeli olacağını aktararak, "Şimdi alacağınız sözleşmeli, şubatta alacağınız kadroluysa ben buna başvurmayayım, şubattakine başvurayım.' diyen oluyor. Bundan sonraki bütün öğretmen atamaları, sözleşmeli öğretmen kapsamında yapılacak. Sözleşmeden kadroya da dört yılın sonunda olacak. Artık Milli Eğitim Bakanlığı öğretmen ihtiyacını sözleşmeli öğretmenlerden karşılayacaktır." diye konuştu.

Ataması yapılacak 15 bin öğretmenin 6 aylık aday öğretmenlik sürecinden geçip geçmeyeceği yönündeki soruya Yılmaz, "Hayır görmeyecekler. Bunlar istisnadır. Geçen dönem şubat ayında aldığımız öğretmenler, 6 aylık staj döneminden geçmişti. Onları eylülde sisteme katacağız. Ama alacağımız bu öğretmenleri, olağanüstü şartlar nedeniyle doğrudan eğitim sistemimize katacağız. 15 bin yeter mi? İhtiyaç olduğunda tekrar öğretmen alımı duyurusuna çıkabiliriz. Ancak ihtiyacın netleşmesiyle birlikte." karşılığını verdi.

"Hiçbir ücret almadan eğitim vereceğiz"
Bakan İsmet Yılmaz, KHK ile kapatılan özel okullara ücretlerini yatıran velilerin durumuna ilişkin bir soru üzerine, "Devlet biliyorsunuz ücret almadan eğitim veriyor. Dolayısıyla bize gelsinler, hiçbir ücret almadan eğitim vereceğiz. Onların vermiş olduğu eğitimden çok daha iyi bir eğitim vereceğimizi taahhüt ediyoruz. Onların verdiği eğitimden daha iyi bir eğitim verildiğini son TEOG sınavı da gösterdi." şeklinde konuştu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.