Büyük sıkıntı çekiyorlar

Büyük sıkıntı çekiyorlar
Şubat 2012’de yürürlüğe giren yeni çek yasası ile iş dünyası alacaklarının tahsilinde zorlanır hale geldi. Yılsonuna kadar karşılıksız çıkan çek tutarının 16 milyar TL’ye ulaşma ihtimali iş dünyasını kara kara düşündürüyor

Şubat 2012’de yürürlüğe giren yeni çek yasası ile iş dünyası alacaklarının tahsilinde ve önünü görme konusunda zorlanır hale geldi. 2014 yılının ilk yarısında karşılıksız çeklerde yüzde 3.8 artış olduğu ve yıl sonuna kadar karşılıksız çıkan çek tutarının 16 milyar TL’ye ulaşma ihtimalinin bulunduğu ifade ediliyor

İŞ DÜNYASI ÇÖZÜM ARIYOR

Ekonomi çevreleri bugünlerde karşılıksız çek sayısının artmasından ötürü oldukça sıkıntılı. Karşılıksız çıkan çeklerden dolayı hapis cezasını kaldıran kanun dolayısıyla ticaret erbabı karşılıksız çekle ilgili yaşadıkları problemleri çözmek adına yeni yollar arıyor, iş adamları müşterilerinden ödemeleri çoğu kez kredi kartıyla yapmalarını istiyor. Ancak uzmanlar üretilen bu çözümlerin kurumsal, geniş tabana yayılabilecek ve garantili çözümler olduğunu söylemenin güç olduğunu belirtiyor.

ALACAK SİGORTASI ÇÖZÜM DEĞİL

Karşılıksız çeklerin artışı konusunda iş dünyasında yaşanan sıkıntıları değerlendiren uzmanlar, İşletmelerin alacakları konusunda çözüm olarak sunulan ve son yıllarda öne çıkarılmaya çalışılan alacak sigortası yönteminde ise her işletmenin ayrı bir maliyete, iş yüküne ve takip etmesi gereken bir sürü prosedüre tabi kaldığını söylüyor.

BÜYÜK SIKINTI YAŞANIYOR

Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, çekte hapis cezasının kalkmasından sonra ödemelerin aksadığını, bu sebeple iç piyasada ciddi bir tahsilat sıkıntısının yaşandığını belirterek “Karşılıksız çek oranındaki artış sorunun giderek derinleştiğini de göstermektedir. Çek yasa tasarısı gündeme geldiğinde Konya Ticaret Odası olarak olumsuz görüşümüzü belirtmiş ileri de büyük sıkıntılar doğuracağını ifade etmiştik” dedi.

ALACAKLININ HAKLARI GÖZETİLSİN

Çekini mecburi sebeplerle ödeyemeyen tüccara hapis cezasını doğru bulmalarının mümkün olmadığını kaydeden Öztürk, “Fakat kestiği çekleri ödememeyi alışkanlık haline getiren, çek alacaklısı tüccarı mağdur eden kişilere de hapis cezası davam etmeliydi. Bugün çek yasasında alacaklının haklarını gözetecek yeniden düzenlenmenin gerçekleştirilmesi taraftarıyız” şeklinde konuştu.

“DÜRÜST SANAYİCİYİ KORUYAN YENİ BİR DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR”

Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ise Türkiye’de, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre karşılıksız çeklerin adet olarak yüzde 1.6, tutar olarak ise yüzde 18.5 arttığını hatırlatan Başkan Kütükcü, çek konusunda dürüst sanayiciyi koruyan yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. İş hayatında güvenin son derece önemli olduğunun altını çizen Kütükcü, “Özellikle karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından bu yana dürüst sanayicimiz, ticaret erbabımız tedirgin.  Konya Sanayi Odası olarak, çekte dürüst sanayiyi, tüccarı koruyacak, ticaretine zarar vermeyecek yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini her platformda ifade ediyoruz. Sanayicilerimizi zarara uğratanlar, piyasada tedirginlik algısı oluşturanlar bunun karşılığını mutlaka görmelidir” şeklinde konuştu.    

SANAYİCİYE KREDİ KAYIT BÜROSU ÇAĞRISI

Alacaklı, dürüst sanayicinin, tüccarın korunmasının ticaretin sağlıklı yürümesi için şart olduğunu ifade eden Kütükcü, bu konuda çeki alan tarafın da dikkatli olması gerektiğini bildirerek, şunları söyledi: “Sanayicilerimiz karşılıksız çek konusunda kendi tedbirlerini de almalılar. Bu konuda özellikle Konya Sanayi Odası bünyesinde de faaliyet gösteren Kredi Kayıt Bürosu’nu kullanarak, ticaret yapacakları firmaların finansal bilgilerini sorgulayabilirler. (Murat Güzel)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.